Concentrarea agriculturii convenționale asupra randamentelor a condus la o scădere a calității nutriționale a multor culturi, ceea ce face ca alimentele noastre să fie mai puțin sănătoase decât era acum doar 50 de ani. Randamentele nu au fost niciodată mai mari și avem acces la calorii abundente, totuși ne îmbolnăvim. „Foamea ascunsă” este o realitate pentru mulți, iar diabetul și obezitatea sunt în creștere.
Realitățile securității nutriționale
Plantele își obțin nutrienții din sol, însă agricultura industrială a epuizat solurile din întreaga lume și a dezvoltat plante cu focus pe dimensiuni și ritm de creștere – nu pe nutriție.
Alimentele pe care le consumăm astăzi conțin mai puține proteine, calciu, fosfor, fier, riboflavină și vitamina C decât alimentele produse produse cu doar o jumătate de secol în urmă.
Alimentele sănătoase și hrănitoare încep cu un sol sănătos. Solul deține cheia. Practicile de agricultură ecologică și regenerativă fac din sănătatea solului o prioritate. Un sol mai sănătos crește plante mai sănătoase, iar plantele mai sănătoase sunt plante mai nutritive. Institutul Rodale investighează legăturile dintre sănătatea solului și sănătatea umană și demonstrează, prin testele sale, că produsele organice pot hrăni lumea.
Testarea sistemelor vegetale
Rodale’s Vegetable Systems Trial (VST) este primul studiu pe termen lung conceput în mod explicit pentru a compara densitatea nutrienților culturilor de legume cultivate în sisteme organice și convenționale în condiții controlate.
VST este conceput special pentru a analiza densitatea nutrienților în culturile finite. Este primul de acest gen – niciun alt studiu de comparație a culturilor nu a fost axat pe explorarea legăturilor dintre sănătatea solului și sănătatea umană.
Testul sistemelor vegetale analizează culturile de rădăcini, fructe și frunze, inclusiv cartofi, dovlecei de nucă, salată, fasole verde și porumb dulce.
VST are patru sisteme unice de creștere. Oglindind cele mai frecvente strategii de gestionare a legumelor în Statele Unite, două dintre sisteme utilizează prelucrarea solului cu mulci din plastic negru, împărțite în continuare în parcele organice și convenționale. Celelalte două sisteme folosesc strategii de prelucrare redusă, cu culturi de acoperire și gestionare fără prelucrare în parcele organice și erbicide în parcele convenționale.
Datele colectate vor măsura:
- Diferențe în densitatea nutrienților legumelor
- Diferențe în sănătatea solului în timp
- Rezistența la secetă
- Rezistența la insecte, boli și presiunea buruienilor
- Rentabilitate
De ce conteaza?
Densitatea nutrienților fructelor și legumelor cultivate în SUA a scăzut în ultimii 50-70 de ani. Asta înseamnă că mulți oameni se luptă astăzi cu „foamea ascunsă” – primesc suficiente calorii, dar nu și substanțele nutritive vitale necesare sănătății.
Știm că sistemele organice creează un sol mai sănătos. Știm că solul mai sănătos înseamnă plante mai sănătoase. Acum trebuie să aflăm dacă dacă produsele organice mai dense din punct de vedere nutrițional? Pot îmbunătăți sănătatea umană? Început în 2017 și intenționat să ruleze mai mult de douăzeci de ani, VST are drept scop să răspundă la aceste întrebări importante.