Cultivarea bumbacului organic reprezintă păstrarea și întreținerea în primul rând a unui sol și a unui ecosistem sănătos, iar mai apoi protecția și siguranța consumatorului. Pământul este sănătos datorită rotaţiei naturale a plantaţiei și astfel generează echilibru natural. Insectele benefice sunt folosite în mod natural pentru prevenirea dăunătorilor, iar seminţele de bumbac sunt naturale, netratate şi nemobificate genetic (non-GMO).

Fibrele sunt stabilizate folosind îndoirea dublă sau praf de porumb (cornstarch) nontoxic. Albirea de asemenea constituie o procedură folosită cu foarte mare atenție și sigură. Finisarea reprezintă procesul de spălare de mână în apă călduţă folosind detergent pe bază de carbonat de sodiu, pentru un pH de 7,5 – 8.

Vopsele pe bază de apă şi/sau pigmenţi care nu conţin metale grele, respectă criteriilor sociale pentru a asigura un mediu de lucru sigur, sănătos, neabuziv, nediscriminatoriu cu salarii decente Efectele benefice constituie un avantaj atât pentru vânzător cât şi pentru client. Deși costul iniţial este mai mare, avantajele pe termen lung sunt de nepreţuit.

Bumbacul cultivat convențional este bumbacul întâlnit adesea în producerea produselor textile din bumbac. Acea fibră care nu este alergenă sau iritantă, este confortabilă, 100% din plante, calmantă, are proprietăți ridicate de absorbție și are o gamă largă de întrebuințări: de la cele medicare până la cele industriale.

Pentru cultivarea acestui tip de bumbac, semințele de obicei sunt tratate cu fungicide şi insecticide și foarte posibil să fie şi modificate genetic (GMO). Solul are de suferit din cauza fertilizatorilor sintetici, iar pierderea pământului este datorată culturilor mono-recoltă și a irigaţiilor intensive.

Controlul platelor se face prin stropirea aeriană cu insecticide şi pesticide. Nouă din cele mai folosite pesticide sunt cunoscute ca şi agenţi cauzatori de cancer, și nu uităm că vorbim despre o fibră din care sunt confecționate produse textile și chiar lenjerie intimă.

Albirea cu clor crează reziduri toxice, care sunt eliberate în mediul înconjurător, iar colorarea se produce la temperatură mare folosind metale grele şi sulf. Pigmenţii pot fi pe bază de petrol sau să conţină metale grele.

Deşeurile se pot scurge în râuri, poluând apele. Nu se ţine cont de criteriile sociale. Iniţial mai ieftin, însă impactul pe termen lung asupra mediului înconjurător și asupra propriei persoane sunt devastatoare.