Comisia Europeană a lansat planul de implementare a strategiei Farm to Fork (De la Fermă la Furculiță) prin care își propune să transforme sistemul agricol al blocului comunitar. Noua strategie a Comisiei Europene trasează principalele direcții în sectorul agricol și alimentar al blocului comunitar, prin îmbunătățirea practicilor agricole și o nouă politică alimentară integrată în lanțul complet de aprovizionare, în vederea reducerii impactului asupra mediului.
Planul include o țintă de reducere a utilizării pesticidelor cu până la 50% în urmatoare decadă. Noua strategie vizează totodată scăderea cu 20% a cantității de îngrasaminte chimice și înjumătațirea volumului de antibiotice aplicat în fermele de animale.
„Criza coronavirusului a evidențiat cât de vulnerabili suntem și cât de important este să restabilim balanța dintre activitatea umană și natură, a precizat Vicepreședintele Uniunii Europene, Frans Timmermans, în cadrul evenimentului de lansare a strategiei.
Planul de reorganizare a agriculturii europene este orientat spre doua direcții: o strategie de biodiversitate și strategia Farm to Fork.
Agenda biodiversității propune combaterea principalilor factori care determină o pierdere a biodiversității, precum utilizarea nesustenabilă a pământului și a apelor, supraexploatarea resurselor naturale, poluarea și speciile non-native invazive.
Noua politica a Uniunii Europene are ca scop stabilirea unor ținte obligatorii de restaurare a ecosistemele distruse, îmbunatațirea habitatelor UE și a speciilor protejate, creșterea numărului de polenizatori pe terenurile agricole, reducerea poluării, înverzirea orașelor, creșterea numărului de ferme organice și îmbunătățirea sănătății pădurilor europene.
Principalul scop este acela de a transforma cel puțin 30% din terenurile și apele Europei în zone protejate corespunzator și restaurarea completă a biodiversității pe minim 10% din suprafața agricolă. Fondurile alocate pentru această strategie se ridică la 20 de miliarde de euro anual.
A doua directie a planului UE, strategia Farm to Fork are ca obiectiv realizarea unei economii circulare, adică reducerea la minimum a deșeurilor, prin introducerea în producție și comercializare a produselor biodegradabile și/sau reciclabile, prin măsuri care vizează transportul, depozitarea, ambalajele și deșeurile alimentare.
Este vizată și stimularea consumului durabil de alimente și promovarea alimentelor sănătoase. Prin implementarea unor noi reguli de etichetare, consumatorii europeni vor avea acces la detalii precum locul de origine al produselor alimentare, valoarea nutritivă a acestora și amprenta asupra mediului.
Pentru a putea fi reglementate, cele doua strategii au nevoie de aprobarea Parlamentului European și a guvernelor statelor membre UE. Daca vor fi aprobate, noile reglementari vor face parte, alături de Pactul Verde, din planul de revenire dupa pandemia de COVID-19,