Comisia Europeană a anunțat intenția de a lansa un set de măsuri de combatere a poluării solului, fără a propune însă un cadru dedicat și obligatoriu din punct de vedere juridic.

În prezentarea Planului de Acțiune pentru Poluare Zero (ZPAP), executivul UE a anticipat că o nouă strategie pentru sol va fi lansată în această toamnă pentru a evalua starea solului european și a lua măsuri împotriva degradării acestuia.

Potrivit comisarului UE pentru mediu Virginijus Sinkevičius, strategia va oferi un cadru de politică globală pentru refacerea solului.

„Comisia va dezvolta măsuri pentru a spori semnificativ eforturile de identificare, investigare, evaluare și remediere a siturilor contaminate, astfel încât până în 2050 poluarea solului să nu mai reprezinte un risc pentru sănătate sau mediu”, se menționează în raportul ZPAP, citat de Euractiv.

Cu toate acestea, Comisia nu va face acest cadru de politică obligatoriu din punct de vedere juridic, în ciuda solicitărilor recente în acest sens din partea Parlamentului European.

Într-o rezoluție aprobată la 28 aprilie, deputații europeni au menționat că, spre deosebire de apă și aer, în prezent nu există un cadru legal coerent și integrat al UE pentru protejarea solului european, întrucât măsurile privind protecția solului se numără printr-o listă de instrumente politice care nu au coordonare și sunt de multe ori voluntare.

Din acest motiv, parlamentarii europeni au solicitat Comisiei să contureze un cadru comun la nivelul întregii UE.

Comisia va propune măsuri obligatorii din punct de vedere juridic privind protecția solului doar în contextul planului de restaurare a naturii al UE, având ca scop restaurarea ecosistemelor deteriorate și asigurarea gestionării durabile a acestora.

Piatra de temelie a acestui plan este va fi o propunere legislativă de stabilire a obiectivelor obligatorii din punct de vedere juridic privind restaurarea naturii la nivelul UE.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, va fi dezvoltată o strategie de monitorizare cu prioritate a contaminaților solului.

Într-un briefing de presă, Sinkevičius a apărat acțiunile UE.

„Sunt din ce în ce mai multe țări la bord, considerăm că elanul este acolo și că trebuie să lărgim sfera discuției”, a declarat Sinkevičius reporterilor.

Cu toate acestea, ecologiștii au acuzat Comisia de o lipsă de obiective ambițioase.

Potrivit Biroului European de Mediu (EEB), Comisia a ratat o altă ocazie de a se angaja în noua legislație care abordează poluarea solului.

„Ceea ce are nevoie Europa este un cadru legal independent pentru protejarea solului, similar cu cadrul care este deja în vigoare pentru calitatea apei și a aerului”, a declarat Bérénice Dupeux, managerul de politici al EEB pentru agricultură.

Aceasta este singura modalitate, a adăugat ea, de a reduce poluarea și de a ne asigura că solul nostru este capabil să producă alimente sănătoase, fără substanțe nocive.

O primă încercare de a crea un cadru legal la nivelul UE pentru protecția solului a fost efectuată de fostul comisar pentru mediu Janez Potočnik în urmă cu zece ani, dar a fost abandonată de guvernele naționale.