Parlamentul European, Consiliul European și Comisia Europeană au respins amendamentul 171, care a fost contestat ca un atac asupra sustenabilității de către aproape jumătate de milion de consumatori într-o petiție lansată de ProVeg International.
ONG-uri de vârf, inclusiv Greenpeace și WWF, precum și Greta Thunberg și producătorii de top din sectorulul produselor vegetale s-au alăturat ProVeg într-o bătălie de durabilitate importantă pe motivul „cenzurii lactatelor pe bază de plante”.
Decizia reflectă consensul științific, unul care a fost aprobat public de IPCC, FAO, OMS și Comisia EAT-Lancet, toate ale căror recomandări sunt unanime cu privire la necesitatea urgentă de a trece la diete pe bază de plante.
„Aceasta este o victorie de bun simț. Cetățenii, industria și experții au vorbit și UE a ascultat. Ar fi absurd să se cenzureze produsele pe bază de plante în același timp cu a le spune consumatorilor să treacă la o dietă pe bază de plante. Imaginați-vă cenzurarea mașinilor electrice sau a hârtiei reciclate. Aplaudăm UE pentru claritatea vizibilității sale sub o presiune imensă din partea unor interese nesăbuite din punct de vedere ecologic ”, a declarat Jasmijn de Boo, vicepreședinte, ProVeg International.
Într-un punct decisiv pentru alimentația sănătoasă și durabilă în Europa, Amendamentul 171 – proiectul de legislație care urmărea să impună noi restricții severe asupra alimentelor pe bază de plante, propus de Comisia AGRI a Parlamentului European – a fost abandonat, înaintea demarării super-trialogurilor UE.
Acordul Verde European și strategia Farm to Fork, reprezintă prioritățile climatice progresive ale Europei. Cu toate acestea, AM171 a contrazis în mod direct obiectivele europene de sustenabilitate și a facilitat campanii agresive de lobby din partea industriei cărnii și a lactalelor.
Amendamentul 171 a fost adoptat de Comitetul AGRI în mai 2019, ca parte a actualizării Organizației comune a piețelor pentru produsele agricole (OCP).
Proiectul urmărea să interzică orice utilizare a unei denumiri lactate care „exploatează reputația” alimentelor lactate.
Dacă ar fi fost adoptat, producătorilor de lactate pe bază de plante le-ar fi fost interzis să folosească ambalaje similare, cum ar fi cupe cu iaurt sau cutii de lapte. Ar fi fost interzisă, de asemenea, utilizarea elementelor vizuale sau a termenilor care ar putea face referire la produse lactate pe ambalajul produselor lor. Chiar și termenii precum „cremos” sau „nu conține lapte” urmau să fie interziși pentru alternativele vegane la lactate