Una dintre preocupările principale ale verii în materie de nutriție, este alimentația ușoară, dar și bogată în nutrienți, care ne ajută să depășim zilele însorite.
A mânca sănătos în epoca noastră înseamnă a încerca să avem o alimentaţie diversificată şi echilibrată, a mânca cu moderaţie şi cumpătare. Alimentaţia trebuie să cuprindă toate principiile alimentare și nu în ultimul rând din surse naturale – proteine de calitate, grăsimi sănătoase, glucide cu eliberare lentă, fibre, vitamine, minerale, antioxidanţi, iar ponderea lor în alimentaţia noastră variază în funcţie de sex, vârstă, activitate fizică desfăşurată.
Farfuria trebuie să cuprindă cât mai multe alimente neprelucrate termic (legume, verdeţuri, fructe, seminţe), de preferat din surse bio sau din grădina bunicii.
Specialistul dr. Ruxandra Constantina, spune : „Fibrele îmbunătăţesc digestia, deoarece reglează tranzitul intestinal. Organismul are nevoie de aproximativ 20-30 de grame de fibre pe zi. Le regăsim în legume (ţelină, morcovi, crucifere – varză, conopidă, broccoli), leguminoase (mazăre, fasole, linte), fructe (proaspete şi uscate), oleaginoase (nuci, migdale), seminţe (in, cânepă), cereale integrale (secară, grâu, orez, orz).”
Condimentele, utilizate în stare proaspată sau pulbere uscată, adăugate la sfârşitul preparării mâncărurilor, îmbunătăţesc şi stimulează digestia: menta, cimbrul, busuiocul, ardeiul iute, boiaua, leuşteanul, pătrunjelul, ghimbirul, turmericul, oregano, rozmarinul, coriandrul.
Lactatele acide, fermentate (lapte bătut, chefir, sana, iaurt natural), ajută la îmbunătăţirea digestiei, datorită probioticelor conţinute