A crescut prețul roșiilor românești direct de la producători, tocmai când cultura din ciclul I este în plină producție. Din păcate pentru producători, deși cererea peste vară este mai mare, prețurile nu sunt la nivelul pe care și le-ar dori cultivatorii.
Bursa roșiilor a fost realizată pe Facebook în urma unei întrebări lansate pe un grup de legumicultori. Astfel, în urma unei postări pe un grup destinat cu precădere cultivatorilor de roșii, fermierii din aproape toată țara au comunicat prețul la care se vând roșiile anului 2020 în această perioadă a anului. Cele mai ieftine roșii se găsesc în județul Olt, unde kilogramul poate ajunge și la 0,25 de bani, iar cele mai scumpe tomate ajung să coste și 10 lei pe kilogram.
Astfel, producătorii din județele Alba, Bihor, Covasna, Maramureș și Mureș, își vând culturile de tomate la prețul de 10 lei/kg, în timp ce în județele Dolj sau Olt, prețurile sunt deja scăzute la 40 sau 25 de bani/ kg, iar pentru județele Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Harghita, Satu Mare, Sălaj și Sibiu nu au fost indicate prețuri de către legumicultori.
Este observată o legătură, deoarece fermierii primelor roșii românești ajunse în piețe, s-au bucurat de o răsplată pe măsura investițiilor depuse în luna aprilie! Un kilogram de roșii de Olt, pentru că aici au apărut primele tomate românești, se vindea en-gros la final de aprilie cu prețuri în jurul a 15 lei-18 lei pe kilogram.
Primii legumicultori care „au marcat” pe piața tomatelor românești sunt cei din Olt. După ce s-au luptat cu înghețul și a fost nevoie de încălzirea solariilor timp de mai multe zile, legumicultorii se declară mulțumiți de prețul cu care au „debutat” din piețe.
Peste 1.200 de fermieri din judeţul Olt au depus până în una aprilie documente pentru înscriere în programul „Tomata”. Directorul adjunct al Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ), Ion Anuţa a menționat că sute de dosare sunt depuse zilnic.