Bumbacul organic, ca și alimentele organice, constituie o idee ambiguă pentru majoritatea oamenilor. A durat mai mult până când oamenii au devenit conștienți și de importanța acestui lucru deoarece corelarea nu este atât de directă. Nu mâncăm bumbacul, totuși, din ce în ce mai mulți oameni devin adepții materialelor organice și a bumbacului organic deoarece acestea sunt la fel de importante ca și alimentele organice.

Bumbacul organic este cultivat folosind metode și materiale care au un impact nesemnificativ asupra mediului. Metodele organice de producție refac și susțin fertilitatea solului, reduc folosirea pesticidelor și fertilizatorilor toxici și susțin biodiversitatea și sănătatea oamenilor. Organisme independente de certificare se asigură că producătorii de bumbac organic folosesc doar materiale și metode permise în producția organică.

Bumbacul convențional este considerat ca fiind cultura cea mai murdară din lume datorită folosirii intensive a pesticidelor. Bumbacul este una din cele mai cultivate plante. În același timp pentru creșterea bumbacului se folosesc foarte multe chimicale.

Bumbacul cultivat în mod convențional, reprezintă aproximativ 2,5% din suprafața totală a pământului cultivat și este responsabil de 24% din vânzările globale de insecticide și 11% de persicide. Aceste substanțe, majoritatea clasificate ca fiind foarte toxice, au un impact negatv major în poluarea aerului, apei, pământului și sănătății oamenilor din zonele unde se cultivă bumbacul.

Dacă o haină are eticheta de „verde”, „sustenabil” sau „eco-friendly” asta nu înseamnă că este organică. Bumbacul este organic doar dacă este certificat de către un standard de bumbac organic. Cel mai important standard independent de certificare este GOTS (Global Organic Textile Standard) care urmărește traseul compozițiilor textile și se asigură că sunt procesate într-un mod echitabil și sustenabil.

Alegerea oamenilor de a susține agricultura și produsele organice este crucială, deoarece în acest mod ne protejăm sănătatea și ecosistemele naturale.