Industria organică din Marea Britanie continuă să crească în ciuda continuității incertitudinii cu privire la impactul pe care îl are Brexit. Date publicate la finalul anului 2019 de Asociația Solului din Marea Britanie au arătat că vânzările de produse alimentare ecologice s-au dublat față de cele convenționale și pentru că este deja o tendință stabilită, creșterile vor continua, au declarat actorii din sectorul agricol, la o conferință anuală.

Alegerile consumatorilor sunt din ce în ce mai centrate pe ”binele Planetei” și pe măsură ce crește conștientizarea publică asupra schimbărilor climatice rapide, tot așa avânt au și schimbările în modul de trai și în ceea ce privește obiceiurile alimentare.

În Marea Britanie s-a observat o creștere a interesului pentru produse organice, fiind percepute ca bune atât pentru sănătatea individuală, cât și pentru cea a planetei. Starea de spirit a națiunii se schimbă și există disponibilitatea de a face ceva durabil, care să se vadă pe moment, dar să treacă și testul timpului și să conteze în secolul viitor. Aceste scchimbări nu au fost în anii trecuți, iar pe fondul discuțiilor mondiale despre sănătatea populației și a planetei, s-a constatat o creștere constantă a cererii pentru produse care sunt proaspete, bio și mai puțin procesate.

Soil Association, din Marea Britanie, a constatat, în urma ultimelor date stânse legate de vânzări, că există ”un apetit” pentru mâncare sănătoasă.

Dacă toată lumea se implică în industria organică, de la comercianții cu amănuntul, la producători, se consolidează în mod constant și clar avantajele durabile ale agriculturii ecologică.
În Marea Britanie, industria organică funcționează. În contextul brexit, guvernul britanic actual a indicat că dorește și o reformă a politicii alimentare și agricole care ar putea acorda prioritate „bunurilor publice”.

Având în vedere acest lucru, s-a format o alianță între organismele comerciale și de cercetare –
Forum Organic (EOF) – care a făcut presiuni asupra guvernului Regatului Unit pentru a recunoaște că sectorul organic este de fapt foarte apropiat aspirațiilor sale pentru hrană și agricultură. Pentru a face o diferență reală, agricultura ecologică ar trebui să reprezinte cel puțin 10% din produsele alimentare și agricultură din Marea Britanie,
spune EOF.