Cei mai bogaţi oameni din lume – 10% din populaţia totală a planetei – au fost responsabili de peste jumătate (52%) din emisiile de carbon înregistrate la nivel mondial în perioada 1990-2015, potrivit unei noi cercetari.

Emisiile de dioxid de carbon au crescut cu 60% în perioada de 25 de ani, dar creșterea emisiilor generate de cei mai bogati 1% a fost de trei ori mai mare decât creșterea emisiilor generate de populația săracă.

Raportul, întocmit de Oxfam și Institutul de Mediu din Stockholm avertizează că un consum excesiv și dependența lumii bogate de transportul cu conținut ridicat de carbon epuizează „bugetul de carbon” al lumii.

O astfel de concentrare a emisiilor de carbon în mâinile celor bogați înseamnă că, în ciuda faptului că am dus lumea în pragul catastrofei climatice, prin arderea combustibililor fosili, nu am reușit să îmbunătățim viața a miliarde de oameni, a spus Tim Gore, director de cercetare la Oxfam International.

„Bugetul global de carbon a fost risipit pentru a extinde consumul celor deja bogați, mai degrabă decât pentru a îmbunătăți umanitatea”, a declarat Gore pentru The Guardian.

„O cantitate finită de carbon poate fi adăugată atmosferei dacă vrem să evităm cele mai grave efecte ale crizei climatice. Trebuie să ne asigurăm că carbonul este utilizat în cele mai bune condiții, ” a mai explicat Gore.

La nivel global, cei mai bogați 10% sunt cei cu venituri peste aproximativ 35.000 de dolari (27.000 de lire sterline) pe an, iar cei mai bogați 1% sunt persoanele care câștigă mai mult de aproximativ 100.000 de dolari.

Emisiile de dioxid de carbon se acumulează în atmosferă, provocând încălzirea, iar creșterile de temperatură cu peste 1,5C peste nivelurile preindustriale ar provoca un prejudiciu generalizat sistemelor naturale. Această acumulare oferă lumii un buget finit în ceea ce privește cantitatea de dioxid de carbon pe care este sigur să o producă, pe care oamenii de știință avertizează că va fi epuizată într-un deceniu la ritmurile actuale.

Dacă nu vor fi verificate, în următorul deceniu emisiile de carbon ale celor mai bogati 10% din lume ar fi suficiente pentru a crește nivelurile peste punctul probabil de creștere a temperaturilor cu 1,5C, chiar dacă întreaga lume va reduce imediat emisiile la zero , conform raportului.

Oxfam susține că a continua să permitem lumii bogate să emită mult mai mult carbon decât cei aflați în sărăcie este nedrept.

„Cel mai bun scop posibil, moral apărabil, este ca întreaga omenire să ducă o viață decentă, dar bugetul de carbon a fost epuizat de cei deja bogați, pentru a se îmbogăți”, a spus Gore.