Roboții preiau inițiativa în agricultură. Viitorul pare tot mai mult legat de noile tehnologii, care vor ajuta fermierii să-și reducă și mai mult costurile și să-și ofere mai mult timp liber. Haideți să vedem și alte avantaje ale folosirii roboților și câteva exemple de tehnologii care se pot implementa.

Toți fermierii se gândesc la resursele pe care le alocă într-un an agricol. Cu cât cheltuielile sunt mai mari, cu atât profitul, în teorie, va fi mai mic. De aceea, se uită și la invențiile care le fac viața mai ușoară. Roboții sunt noii prieteni ai agricultorilor. Iată 5 avantaje ale folosirii acestora:

  • Reducerea costurilor de producție
  • Îmbunătățirea lanțului de aprovizionare
  • Utilizarea mai rapidă a informațiilor dintre fermieri și consumatorii finali
  • Eficiență crescută în fermă
  • Creșterea sustenabilității financiare.

Agricultura modernă aduce automatizări impresionante în peisajul fermelor, pentru ca munca celor ce au ales acest drum să fie cât mai eficientă. Să ne uităm la câteva exemple:

  1. Dronele – sunt deja folosite în multe țări în care agricultura reprezintă o ramură importantă a industriei. Avantajele sunt multe, iar funcțiile pe care le îndeplinește o dronă merg de la monitorizarea solului, fertilizare și până la irigare, drenare sau planificarea recoltei.
  2. Trasabilitatea lanțului de aprovizionare – tot mai mulți oameni se interesează de unde le vine hrana pe care o consumă zi de zi. Sistemele noi de trasabilitate pot face această legătură între locul în care se cultivă diversele semințe, caracteristicile acestora și întrebările clienților. În plus, analizele facute pe baza trasabilității reduc riscurile de aruncare a produselor și optimizează profitul producătorilor.
  3. Roboți pe câmp – tehnologia mașinilor de tuns automate le-a dat de gândit și companiilor din agribusiness. Acestea au adaptat-o, aducând pe piață roboți care au mai multe task-uri de făcut: aplicare de produse de protecție a plantelor, semănat și chiar cules. GPS-urile și senzorii cu care sunt echipați acești roboți duc la o precizie remarcabilă a efectuării operațiunilor.