Schimbările climatice pot crește riscul de boli infecțioase la animale, au descoperit cercetătorii – cu posibilitatea ca aceste boli să se răspândească la oameni, avertizează aceștia.

Studiul, realizat de oamenii de știință de la Universitatea Notre Dame, Universitatea din Florida de Sud și Universitatea din Wisconsin-Madison, susține ideea unui fenomen cunoscut sub numele de „ipoteza nepotrivirii termice”. Potrivit acestei teorii, animalele adaptate climatului rece – cum ar fi urșii polari – prezintă cel mai ridicat risc de dezvoltare a bolilor infecțioase atunci cand temperaturile cresc. În antiteză, animalele care trăiesc în medii mai călduroase prezintă risc mai ridicat de infecții atunci cand temperaturile scad.

„Înțelegerea modului în care răspândirea, severitatea și distribuția bolilor infecțioase ale animalelor s-ar putea schimba în viitor a atins un nou nivel de importanță ca urmare a pandemiei globale cauzată de SARS-CoV-2, un agent patogen care pare să fi provenit din viața sălbatică „a declarat Jason Rohr, coautor al lucrării publicate în revista Science.

Având în vedere că majoritatea evenimentelor emergente de boli infecțioase au o origine sălbatică, acesta este încă un alt motiv pentru a pune în aplicare strategii de atenuare pentru a reduce schimbările climatice.

Echipa de cercetare a colectat date de la peste 7.000 de studii ale diferitelor sisteme gazdă-parazit de pe toate cele șapte continente pentru a oferi o reprezentare diversă a animalelor și a agenților patogeni ai acestora atât în mediul acvatic, cât și pe cel terestru. Studiul a arătat că agenții patogeni găsiți în locații calde au un grad de rezistență mult mai ridicat decât animalele-gazdă, pe vreme rece. În mod similar, agenții patogeni găsiți în locuri reci prosperă la temperaturi calde, în timp ce animalele adaptate la frig sunt mai puțin tolerante la căldură.

Cercetătorii au colectat, de asemenea, înregistrări istorice ale temperaturilor și precipitațiilor la momentul și locația fiecărui sondaj, precum și date climatice pe termen lung pentru fiecare locație pentru a înțelege modul în care temperatura a afectat riscul de boli la animalele în diferite climate și modul în care aceste tipare au variat în funcție de trăsăturile animalelor și agenții patogeni. Studiul a relevat, de asemenea, că animalele cu sânge rece tindeau să ofere un sprijin mai puternic pentru ipoteza nepotrivirii termice decât animalele cu sânge cald.

Oamenii de știință au asociat modelele cu proiecțiile globale ale schimbărilor climatice pentru a prezice unde s-ar putea schimba cel mai mult riscul bolilor infecțioase la animalele. Analiza sugerează că încălzirea globală va îndepărta bolile infecțioase din regiunea Ecuator și va crește riscul de boli în regiunile tropicale din zonele joase, cele temperate și cele reci ale planetei.

În ceea ce privește pașii următori, echipa de cercetare își propune să evalueze existența unor modele similare pentru bolile umane și ale plantelor, acestea din urmă putând avea implicații asupra securității alimentare.