Eliminarea tratamentelor pe baza de neonicotinoide a suscitat foarte multe discuții în ultimii ani în România. Fermierii din țara noastră se tem că nu vor avea cu ce să înlocuiască aceste tratamente. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vine în sprijinul fermierilor cu câteva derogari.

MADR a anunțat că va autoriza utilizarea în situații de urgență a unor produse pe bază de substanțe active din categoria neonicotinoide pentru culturile de porumb și de sfeclă de zahăr. Decizia a fost luată la cererea Alianței pentru Agricultură și Cooperare și a Federației Cultivatorilor de Sfeclă din România.

“Perioadele pentru care se acordă autorizațiile temporare sunt: 25 ianuarie – 24 mai, în cazul tratării şi utilizării semințelor de porumb şi 1 martie – 30 mai pentru utilizarea semințelor tratate de sfeclă de zahăr. Utilizarea semințelor de sfeclă de zahăr tratate cu neonicotinoide pentru combaterea unor dăunători NU constituie niciun pericol pentru organismele nevizate, inclusiv pentru insectele polenizatoare”, scrie în comunicatul MADR.

Aceste autorizații sunt legale și sunt folosite de statele membre ale Uniunii Europene pentru a-i ajuta pe fermieri și pentru ca aceștia să depășească riscurile fitosanitare care pot apărea la cele două culturi, foarte importante pentru agricultorii din România.