Zahărul devine un aliment tot mai contestat, pe măsură ce apar tot mai multe informații despre impactul negativ asupra sănătății și consecințele cultivării sfeclei de zahăr asupra mediului.

Pe măsură ce brandurile au observat poziționarea consumatorilor față de zahăr, o gamă largă de îndulcitori au intrat pe piață. Dar cât de sustenabili sunt acești înlocuitori ai zahărului?

Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU (FAO), este aproape imposibil să se definească „cel mai durabil îndulcitor”, deoarece condițiile variază imens în întreaga lume în ceea ce privește solurile, plantele, metodele agricole și vremea, ceea ce face dificilă comparația  chiar și între același tip de îndulcitor . Cu toate acestea, este posibil să înțelegem impactul general asupra mediului al producucției diferiților înlocuitori ai zahărului și să analizăm impactul diferitelor metode de producție.

Am alăturat o listă de înlocuitori de zahăr obișnuiți și am inclus informații despre modul în care sunt produse în mod obișnuit aceste ingrediente, impactul asupra mediului al producției respective și cele mai ecologice opțiuni pentru fiecare tip de produs. Înarmat cu aceste informații, veți fi mai bine echipat pentru a selecta cea mai bună opțiune pentru dvs.

 

Sirop de agave

Nectarul de agave, adesea etichetat sirop de agave sau pur și simplu agave, este un înlocuitor de zahăr produs din seva rafinată și filtrată a plantei de agave, un suculent originar din Mexic, care este, de asemenea, folosit pentru a face tequila. A devenit un înlocuitor de zahăr foarte la modă, în special în rândul dietelor paleo și vegane, în parte datorită indicelui său glicemic relativ scăzut.

Plantele de agave înfloresc o singură dată înainte de a muri și, în trecut, fermierii lăsau plantele de agave să se maturizeze până în acest moment, deoarece acesta este și momentul în care produc cel mai mult nectar.

Din păcate, cererea în creștere pentru tequila și nectarul de agave i-a pus pe acei fermieri sub o presiune enormă pentru a furniza suficiente agave. Pentru a scurta ciclurile de creștere, fermierii omoară planta înainte de a înflori, întrerupând o sursă importantă de nectar pentru lilieci. Din cauza faptului că aceste agave nu mai înfloresc și nu produc semințe înseamnă că fermierii se bazează tot mai mult pe clone – ramuri identice genetic – pentru a planta următoarea cultură. Această lipsă de biodiversitate înseamnă că plantele prezintă un risc mult mai mare de îmbolnăvire și, de asemenea, riscă supraviețuirea soiurilor de agave unice, semnificative din punct de vedere cultural.

Cele mai durabile opțiuni de pe piață pentru agave sunt produse certificate ecologic și free trade, deoarece aceste certificări asigură că produsele au fost fabricate fără pesticide și respectând anumite standarde de muncă.

 

Miere

Mierea, unul dintre cei mai utilizați înlocuitori ai zahărului, este un îndulcitor natural ușor disponibil, cu care mulți consumatori sunt deja familiarizați.

Unele operațiuni de producție a mierii sunt mari și comerciale, în timp ce altele sunt operațiuni mici, administrate de familii. Asemeni animalelor din fermele mari de carne, albinele cultivate la nivel comercial (peste 300 de stupi) pot suferi de condiții de viață aglomerate și stresante, inclusiv tratarea cu antibiotice și transportul pe distanțe lungi la diferite ferme pentru a ajuta la polenizare.

În ciuda multor articole care susțin că cea mai mare miere din magazinele alimentare este falsă, în realitate, cea mai mare parte a mierii a fost ultra-filtrată, o metodă perfecționată în China în care mierea este făcută conținând antibiotice neaprobate. Găsirea mierii „organice” este dificilă, deoarece este dificil de produs: apicultorul trebuie să demonstreze că albinele s-au hrănit numai în zone care sunt exclusiv organice.

Cea mai ușoară modalitate de a cumpăra miere sustenabilă este să o cumpărați de la producătorii locali, ferme de familie, care folosesc metode apicole naturale care reduc la minimum aporturile chimice și permit albinelor să se angajeze în comportamente naturale precum roirea și iernarea.

 

Sirop de arțar

Siropul de arțar pur este, în majoritatea cazurilor, un exemplu excelent de hrană durabilă. Copacii bine îngrijiți pot produce seva mai bine de 100 de ani.

Prelucrarea sevei se face în general aproape de sursă pentru a reduce costurile de transport și energia. De asemenea, industria siropului de arțar protejează pădurile sănătoase, care la rândul lor oferă carbon și alte beneficii ecologice.

Siropul de arțar pur este un produs natural; copacii nu trebuie tratați cu pesticide pentru a-l produce și nu ar trebui să-l găsiți produs cu aditivi, stabilizatori sau arome artificiale (deși este recomandat să verificați etichetele pentru a fi siguri).

 

Stevie

Stevia este un substitut al zahărului fără calorii, fabricat din planta steviei, originară din America de Sud. Astăzi, China este liderul în producția de stevia, dar este cultivată și Paraguay, Kenya și SUA, printre alte locuri.

Îndulcitorul se face prin înmuierea frunzelor în apă, filtrarea și purificarea lichidului, apoi uscarea produsului într-o pulbere. Conform rapoartelor finanțate de industrie, stevia are o amprentă de carbon și apă mai mică decât zahărul din sfeclă și zahărul din trestie. Totuși, în Peru, o parte din această creștere se realizează pe terenurile pădurilor tropicale defrișate.

Dacă sunteți preocupat de durabilitate, căutați stevia certificată organică și Rainforest Alliance certificată.

 

https://horizonofsustainability.ro/substituentii-zaharului-cum-sa-alegi-varianta-cea-mai-sustenabila/