Terenurile agricole ar putea contribui la eliminarea a miliarde de tone de carbon din atmosferă. Abordarea implică cultivarea unor seminte acoperite de microbi, care sa sporeasca abilitãţile plantelor de captare a carbonului.

Conceptul, dezvoltat de startup-ul Soil Carbon Co., este în prezent testat pe ferme de-a lungul coastei de est a Australiei. Compania speră că într-o bună zi fermierii din întreaga lume vor aplica strategii de combatere a schimbărilor climatice in procesele agricole.

Ne propunem sã furnizãm fermierilor instrumentele necesare pentru a reduce CO2 la gigascară. Cercetăm tehnologii și sisteme care permit fermierilor să crească carbonul organic al solului, făcându-și solurile mai fertile, mai productive și mai rezistente. Lucrăm cu microbi care sunt remarcabili în capacitatea lor de a sechestra carbonul și de a spori fertilitatea solului. Carbonul influențează infiltrarea și depozitarea apei, determinând ciclul eficient al nutrienților și limitând dependența de îngrășăminte. Carbonul solului este fundamentul fertilității în orice sol. Avem tulpini izolate de ciuperci care stochează rapid cantități semnificative de carbon, permițând sechestrarea rapidă, pe termen lung, stabilă”, explica compania pe website-ul său.

Tehnologia microbiană se bazează pe cercetările efectuate de Universitatea din Sydney, care a calculat că, dacă ar fi folosită pe terenurile agricole la nivel global, ar putea sechestra aproximativ 8,5 gigatoni de carbon anual. Aceasta reprezintă aproximativ 25% din emisiile totale de CO2! Mai mult, poate stoca carbonul subteran mai mult decât unele tehnici de „agricultură regenerativă” utilizate astăzi.

Compania explică știința din spatele modului în care funcționează microbii:

 ”Endofitele sunt microbi care trăiesc simbiotic în țesutul plantelor cel puțin o parte a ciclului lor de viață. Grupurile acestor microbi, cum ar fi ciupercile micorizice și bacteriile care fixează azotul, sunt cunoscute de mult timp pentru beneficiile aduse in dezvoltarea plantelor. S-a demonstrat că alți endofite care locuiesc în țesuturile plantelor cresc fertilitatea, promovează creșterea și oferă protecție împotriva stresului, cum ar fi bolile, seceta și temperaturile extreme.”

Procesele microbiene conduse de plante sunt dramatic mai eficiente la captarea carbonului în comparație cu alte mecanisme de sechestrare, deoarece nu necesită terenuri, echipamente sau energie suplimentarã pentru procedură. Există, de asemenea, valoarea adăugată a solului mai sănătos, care va contribui la obținerea unor randamente mai bune și va permite fermierilor să utilizeze mai puține îngrășăminte. Adaptarea sistemului este simplă și implică modificări minore.