Seceta care a pârjolit România anul acesta face parte dintr-un fenomen care începe să ia amploare în țara noastră. Deșertificarea a început să atragă din ce în ce mai mult și atenția autorităților, astfel încât să adopte cele mai bune soluții pentru rezolvarea urgentă a problemei.
În urma unei discuții cu Varujan Pambuccian, cel care a inițiat în țara noastră o dezbatere despre agricultura pe verticală, consideră că aceasta este o soluție realistă pentru aricultura tării. Pentru a înțelege mai bine conceptul de agricultură pe verticală, trebuie să știm care este mecanismul de funcționare al acesteia.
„Îi spunem pe verticală pentru că în funcție de înălțimea la care ajunge planta la maturitate culturile sunt realizate pe etaje, în structuri celulare putând merge până la controlul nutrienților, iluminării și climei în fiecare celulă în parte”, explică Varujan Pambuccian.
Agricultura pe verticală reprezintă un concept relativ nou apărut în contextul urbanizării tot mai accentuate și crizei alimentare care amenință omenirea. Căutând soluții pentru a-și maximiza producția, fermierii au început să practice acest tip de agricultură ce presupune ca în locul unei culturi pe o suprafață plană de mari dimensiuni să fie cultivate legume pe mai multe niveluri, pe suprafețe mult diminuate.
„Acest proiect se referă la aducerea în România și stimularea dezvoltării în zona comunităților autosustenabile alimentare și locativ”, a declarat deputatul Varujan Pambuccian.
Agricultura pe verticală este următorul nivel. Echipamentele nu costă mult, dar este foarte important ca alegerea lor să fie făcută în funcție de plantele care se doresc a fi crescute.