Mulți oameni cred în mod eronat că agricultura ecologică nu folosește pesticide. De fapt, biopesticidele sunt cruciale pentru o recoltă de succes.

Dar în ce fel sunt biopesticidele diferite de produsele anorganice? Sunt „mai bune”? Să analizăm mai atent pesticidele din agricultura ecologică.

Fiecare țară (și chiar magazinele alimentare) are propriile reglementări în ceea ce privește produsele certificate ecologic. Cu toate acestea, în UE, toate produsele ecologice trebuie să respecte următoarele reguli:

 

  • Interzicerea utilizării OMG-urilor
  • Interzicerea utilizării radiațiilor ionizante
  • Limitarea utilizării îngrășămintelor artificiale, erbicidelor și pesticidelor
  • Interzicerea utilizării hormonilor și restricționarea utilizării antibioticelor și numai atunci când este necesar pentru sănătatea animalelor

 

Când vine vorba de pesticide, veți observa că cuvântul „limitare” este folosit în loc de „interzicere”, ceea ce înseamnă că unele pesticide sunt încă utilizate în agricultura ecologică. Pentru a fi clar, UE restricționează puternic utilizarea pesticidelor chimice și trebuie să treacă prin teste riguroase pentru a fi aprobate.

Deci, ce tipuri de pesticide sunt permise în agricultura ecologică? Și prezintă aceleași impacturi asupra mediului ca și pesticidele anorganice?

 

Pesticidele în agricultura organică

Spre deosebire de pesticidele convenționale, agricultura ecologică tinde să folosească biopesticide.

Care este diferența?

Pesticidele convenționale sunt produse sintetic și cel mai adesea elimină direct dăunătorii. Pe de altă parte, biopesticidele sunt „făcute din lucruri vii, provin din ființe vii sau se găsesc în natură”, așa cum este definit de Centrul Național de Informare a Pesticidelor din SUA. Aceasta include microbi, cum ar fi bacteriile și ciupercile, care controlează anumite specii de buruieni, insecte sau substanțe care se găsesc în mod natural pe Pământ.

Ai folosit vreodată sare pentru a scăpa de melci? Dacă da, ați folosit tehnic un biopesticid.

În prezent, pe lista europeană de intrări a Institutului de Cercetări pentru Agricultură Organică FiBL există 640 de produse permise pentru protecția plantelor organice. Aceste produse utilizate în agricultura ecologică respectă legislația ecologică a UE, precum și cel puțin o țară europeană. Cu toate acestea, nu toate țările europene au aceleași standarde, astfel încât fermierii trebuie să verifice în continuare dacă produsele lor respectă reglementările specifice națiunii.

 

Exemple de biopesticide

Unele dintre biopesticidele mai frecvent utilizate pentru protejarea culturilor în domeniul industrial al agriculturii organice sunt compuși diferiți de cupru și sulf.

Ambele pot fi aplicate sub formă de spray (dizolvat în apă) sau pulbere, direct pe culturile unde substanțele limitează creșterea sporilor de ciuperci. Cu toate acestea, cuprul poate avea efecte negative asupra mediului și este permis doar din cauza lipsei de alternative: este toxic pentru multe organisme acvatice și poate provoca probleme pe termen lung. În prezent, în România, cantitatea maxim admisă de cupru per hectar este de 6 kilograme pe an.

Substanțele naturale, cum ar fi hormonii, pot fi, de asemenea, utilizate pentru a controla ratele de împerechere sau probabilitatea ca anumiți dăunători să locuiască într-o zonă prin imitarea prezenței unui prădător. Cu toate acestea, acest lucru necesită o bună cunoaștere a regiunii și a biodiversității, deoarece biopesticida ar putea alunga un dăunător, invitând în același timp un altul.

O altă opțiune organică folosește capcane care ar trebui să prindă anumiti dăunători, cu impact minim asupra mediului. Capcanele trebuie construite pentru a permite doar pătrunderea insectelor foarte mici, deoarece este extrem de toxică pentru albine.

Cu toate că există alternative naturale la substanțele chimice, cum ar fi rotația culturilor sau alegerea culturilor rezistente în mod natural la unii dăunători, substanțele chimice nu pot fi întotdeauna evitate.

În cele din urmă, pesticidele sunt utilizate în agricultura ecologică destul de regulat. Dar acestea sunt foarte bine reglementate, sunt supuse unor investigații în mod repetat și au un impact asupra mediului mult mai mic decât pesticidele convenționale.