Ca și România, Bulgaria face pași spre implementarea agriculturii ecologice. Primele date despre acest domeniu în țara vecină vin de acum aproape 35 de ani. De atunci, suprafața destinată agriculturii organice și numărul de fermieri care au ales acest drum au tot crescut. Să vedem cum au abordat bulgarii tehnologiile ecologice în munca pământului.

1987 este anul în care vecinii de la Sud au intrat pe drumul agriculturii organice. Atunci s-au pus bazele Centrului Agroecologice de la Universitatea Agricolă din Plovdiv. Prima mare fundație din domeniu, Bioselena, a fost înființată în 1996. 5 ani mai târziu, s-a publicat legislația referitoare la agricultura organică din Bulgaria. Primul magazin cu produse exclusiv ecologice a fost deschis în 2004.

De acolo, a urmat un boom în agricultura prietenoasă cu mediul. Primele produse organice au fost introduse în supermarket-urile din Bulgaria în 2005. În următorii 3 ani, s-au deschis mai mult de 1500 de magazine care aveau la vânzare produse ecologice. Guvernul de la Sofia a început să ofere ajutoare fermierilor printr-un Program de dezvoltare rurală din 2008. Agricultorii au simțit că forța lor stă în a se uni, astfel că au înființat în 2009 prima Asociație a fermierilor organici.

SUPRAFAȚA TOTALĂ DESTINATĂ AGRICULTURII ORGANICE – 162.332 HA ÎN 2018

DIN 2015, BULGARIA ESTE PRINTRE CEI MAI MARI EXPORTATORI DE VIN ORGANIC

BULGARIA ARE CEI MAI MULȚI STUPI DE ALBINE CRESCUȚI CONFORM PRINCIPIILOR ORGANICE (PESTE 236.000)

PESTE 2.000 DE TONE DE MIERE ORGANICĂ SUNT PRODUSE ANUAL

În acest moment, conform Bgadvise.eu, sunt peste 7000 de producători ecologici în Bulgaria. Prin ce se remarcă agricultorii care au înființat ferme organice? Au zone certificate importante pentru fructe de pădure, medicinale, plante aromatice, dar și ciuperci. În plus, bulgarii sunt cei mai mari producători de uleiuri organice de trandafiri și lavandă. La fel de faimoase sunt mierea, zmeura, alunele, nucile și grâul din suprafețele lucrate cu tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător.