Noutăţi în producţia de roşii româneşti

Programul prin care statul susţine producţia de roşii româneşti – „Tomata“ – continuă şi în anul 2020, însă aduce o serie de noutăţi. Fermierii sunt obligaţi să producă o cantitate mai mare de roşii la hectar, însă valoarea subvenţiei ar putea să scadă, iar calitatea produselor va fi supravegheată mai drastic.

Ministrul demis al Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că se vor face verificări atente în ferme. Beneficiarii trebuie să deţină un registru de evidență a tratamentelor de protecție a plantelor, pentru a avea siguranța că tomatele pe care le vor oferi populației vor avea o calitate cât mai bună. Controlul va fi făcut de către inspectorii Autorității Naționale Fitosanitare. Reprezentanții Direcțiilor pentru Agricultură Județene efectuează verificări la începutul rodirii și înainte de începerea recoltării în vederea evaluării producției.

În acest an, fermierii mai pot beneficia de sprijin prin programul Tomata doar pentru roşiile timpurii din Ciclul I (livrate în perioada ianuarie-iunie), în timp ce anul trecut el se acorda şi pentru tomatele livrate târziu.

Cu toate acestea, programul ar putea fi extins la rectificarea bugetară şi pentru Ciclul II. Bugetul total al programului Tomata pentru Ciclul I (ianuarie-iunie) este de aproximativ 40 milioane euro, în anul 2020. Spre comparaţie, anul trecut sprijinul s-a ridicat la 62 milioane de euro. Ministerul Agriculturii a transmis, însă, că suma ar putea fi suplimentată la rectificarea de buget din vară.

Suma pe care o vor primi fermierii drept subvenţie ar putea fi mai mică, în acest an. Ea va fi calculată în funcţie de câţi fermieri se înscriu în program. Până acum, valoarea ajutorului de minim era o sumă stabilită la 3.000 de euro, iar de acum ea va fi de „maxim 3.000 de euro“. În schimb, va creşte plafonul maxim al ajutoarelor de minim la 20.000 de euro pentru trei ani, faţă de cel mult 15.000 de euro per beneficiar, anul trecut.

Termenul limită de înscriere în programul Tomata este 15 aprilie 2020. Anul trecut, termenul pentru depunerea cererilor a fost 20 martie. Totodată, Guvernul a prelungit termenul până la care fermierii trebuie să valorifice producţia minimă de roşii cerută de programul Tomata până la 15 iunie, inclusiv. Anul trecut, acesta era stabilit pe 31 mai. Termenul pentru depunere a documentelor doveditoare este 30 iunie.