Într-un articol scris de Lance D. Johnson pe platforma OrganicFarming.News, este discutată posibilitatea salvarii planetei prin procesul agriculturii ecologice. Atenția este îndreptată asupra proceselor de păstrarea a carbonului în sol și rotația culturii.

Dacă plecăm de la premisa că oamenii au fost concepuți pentru a fi buni agricultori, atunci agricultura ecologică este cheia unei bune administrări. Aceasta din urmă cuprinde multe modalități practice de a păstra bogăția și sustenabilitatea resurselor naturale ale pământului. Agricultura ecologică poate salva planeta și menține echilibrul în ecosisteme, protejând sănătatea solului pentru generațiile următoare. Există numeroasele moduri în care agricultura ecologică poate salva planeta, dintre care:

Agricultura ecologică păstrează carbonul în sol și ajută la construirea materiei organice sănătoase

Societatea industrială din zilele noastre – agricultura convențională, a afectat drastic nivelul de carbon din atmosferă. Acesta reprezintă o moleculă esențială vieții și astfel există un dezechilibrul în atmosferă. Plantele folosesc dioxid de carbon, apă, nutrienți și energia soarelui pentru a produce carbon. Când planta se întoarce în sol, carbonul trebuie să rămână în pământ. Utilajele agricole – plugul agresiv eliberează excesul de carbon în atmosferă, contribuind la dezechilibrul emisiilor de gaze cu efect de seră. Sectorul agricol reprezintă aproape 25% din emisiile de gaze cu efect de seră generate de om. Acest lucru se datorează faptului că agricultura convențională depinde de maximizarea culturilor și de prelucrarea excesivă, fără a ține cont de păstrarea materiei organice sănătoase, de sustenabilitatea solului și a substanțelor nutritive ale acestuia.

În căutarea profitului, producțiile convenționale au neglijat o parte importantă a agriculturii și anume, sănătatea solului. Carbonul organic păstrat în sol este componenta principală a materiei organice sănătoase, deoarece această materie organică bogată în carbon poate stoca mai multă apă, susține sisteme mai complexe și poate preveni eroziunea.

Rotația culturilor este cheia agriculturii ecologice

Agricultura ar trebui să înmulțească resursele pe care le folosește, în loc să le epuizeze. Metodele de cultivare conservatoare necesită mai puțin arat, mai puțin cosit și o perturbare minimă a solului. Aceasta menține carbonul în sol și duce la o eroziune mai mică, protejând în același timp diversitatea și stabilitatea microbilor din sol. Acești microbi ai solului ajută plantele să preia mineralele din sol.

Rotația culturilor este la fel de importantă deoarece asigură diversitatea nutrienților din sol pe parcursul mai multor sezoane. Plantarea aceleași culturi într-o singură zonă poate duce la acumularea anumitor nutrienți.

Principiile agriculturii ecologice fac ca producția de culturi să fie mai rezistentă în perioadele de stres climatic și stabilește un set de principii pentru o bună administrare a pământului.