Uniunea Europeană, Suedia și Austria au alocat 1,16 milioane EUR în cadrul Inițiativei de Dezvoltare Locală (LDI) pentru a sprijini sectorul agriculturii ecologice din Georgia. Inițiativa se concentrează pe municipalitățile din Georgia, inclusiv Mestia, Lentekhi, Tsageri, Oni, Ambrolauri, Sachkhere, Chiatura și Tkibuli.

Agricultorii, cooperativele, unitățile de procesare, precum și alți participanți aflați de-a lungul diferitelor lanțuri alimentare organică pot solicita asistență la inițiativă.

„Sprijinul pentru redresarea economică a Georgiei este una dintre prioritățile Uniunii Europene „, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Georgia, Carl Hartzell.

Sprijinul din cadrul inițiativei poate varia de la 5.000 GEL (1.562 USD / 1.436 €) la 15.000 GEL (4.685 USD / 4.308 EUR) per companie beneficiară, deși cei care solicită ar trebui să cofinanțeze cel puțin 10% din bugetul total al proiectelor propuse.

Agricultura este un sector prioritar pentru Austria în cooperare cu Georgia, iar în mijlocul acestei crize vedem că agricultura este din ce în ce mai importantă.  Oportunitățile de co-finanțare, schimbul de experiență, furnizarea de resurse agricole și echipamente pentru fermierii mici și procesatorii de dimensiuni mici sunt astăzi una dintre cele mai importante acțiuni de recuperare economică care trebuie susținute ”, a declarat ambasadorul austriac la Georgia Arad Benko.

Inițiativa de Dezvoltare Locală (LDI) este lansată în cadrul proiectului GRETA.

„Mă bucur că proiectul GRETA a reușit să continue și să își avanseze operațiunea cu succes în situația actuală și contribuie oportunități de angajare, de venit și de dezvoltarea durabilă ”, a declarat ambasadorul Suediei în Georgia, Ulrik Tidestrom.

Turismul durabil de munte și agricultura organică (GRETA) este un proiect de patru ani care sprijină dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din Georgia, îmbunătățirea mediului de afaceri și creează noi oportunități de a câștiga venituri în turismul montan și agricultura organică.

Proiectul GRETA a început în 2019.

Finanțarea totală a proiectului GRETA este de 6,8 milioane EUR și este finanțată de Comisia Europeană (3 milioane EUR), Suedia (2,8 milioane EUR) și cooperarea austriacă pentru dezvoltare (1 milion EUR).