Schimbările climatice vor avea un impact asupra tuturor domeniilor vieții umane, iar alimentele nu fac excepție. De fapt, mulți producători de alimente din întreaga lume încep deja să simtă efectele schimbărilor climatice.

Iată 6 moduri prin care se schimbările climatice afecteze deja sistemele noastre alimentare:

 

  1. Fermierii kenyieni renunță la porumb pentru avocado

În fiecare an, importurile europene de avocado kenyan cresc în jur de 10%. Acest lucru se datorează parțial popularității în creștere a fructelor verzi, dar și din cauza schimbărilor climatice.

Pentru mulți fermieri de porumb din Kenya, boala de necroză letală a porumbului (MNL), determinată de vremea în schimbare, reprezintă o amenințare la modul lor actual de viață. După ce și-au văzut culturile compromise, mulți producători s-au reorientat către culturile de avocado.

 

  1. Fermierii asiatici caută versiuni mai rezistente ale orezului

Potrivit unui raport al Băncii Asiatice de Dezvoltare, Vietnamul, Thailanda și Indonezia se confruntă cu cele mai mari efecte ale schimbărilor climatice. Raportul prezice o scădere a recoltelor de orez cu aproape 50% până în 2100, cu excepția cazului în care fermierii pot găsi modalități de adaptare și implementare a noilor tehnologii.

Într-un efort de a preveni prăbușirea viitoarelor recolte de orez, guvernul thailandez răspândește semințe ale unei noi versiuni mai rezistente a orezului. Fermierii care nu au acces la aceste semințe caută alte soluții, cum ar fi ajustarea calendarului de cultivare sau diversificarea recoltei cu alte culturi, cum ar fi tilapia, castraveții și ceapa de primăvară.

 

  1. Vacile belgiene resimt căldura

Pe lângă scăderea producției de lapte, creșterea temperaturilor generează schimbări și calitatea laptelui, care conține mai puține proteine și grăsimi.

Din cauza temperaturilor ridicate, bovinele sunt, de asemenea, mai sensibile la boli și probleme fizice.  În plus, încalzirea globală încurajează răspândirea insectelor purtătoare de boli din regiunile sudice spre regiunile nordice. În același timp, schimbările climatice complică furnizarea de furaje de calitate și la prețuri accesibile, din cauza recoltei deteriorate a cerealelor.

 

  1. Actualul soi de banane este supus extincției

Una din patru banane de pe rafturile magazinelor europene provine din Ecuador. Aproape toate aparțin rasei Cavendish și sunt practic identice din punct de vedere genetic, ceea ce le face extrem de vulnerabile la boli și chiar la dispariție ca specie. De fapt, acest lucru s-a mai întâmplat odată: în anii 1950, o boală a eradicat întreaga aprovizionare mondială de banane Gros Michel (cel mai popular soi dinaintea Cavendish).

În prezent, o ciupercă cunoscută drept boala Panama riscă să compromită culturile globale de banane din cauză gradului rapid de răspândire, care este favorizată de creșterea temperaturilor.

Cercetătorii lucrează din greu pentru a controla boala și pentru a găsi noi soiuri de banane mai rezistente, care să înlocuiască Cavendish.

 

  1. Albinele abandonează plantațiile de cafea din Brazilia

Potrivit unui studiu recent, cantitatea de teren din America Latină adecvată pentru cultivarea cafelei va scădea cu 73 până la 88% până în 2050. Acest lucru are consecințe majore pentru Brazilia, cel mai mare furnizor de boabe de cafea din Europa. Pe lângă pierderea terenurilor adecvate, se așteaptă ca boli precum rugina frunzelor de cafea să afecteze plantațiile, determinând în multe cazuri fermierii să folosească pesticide ilegale.

Dar poate cel mai îngrijorător este declinul populațiilor locale de albine. Pe măsură ce temperaturile cresc, albinele vor părăsi regiunile care le depășesc toleranța la căldură. Dacă regiunile rămân fără polenizatori suficienți, ar putea însemna sfârșitul plantațiilor de cafea din Brazilia.

 

  1. Algele decimeaza somonul chilian

Chile este al doilea cel mai mare producător de somon de crescătorie, după Norvegia. În vara anului 2016, industria de pescuit chiliană a înregistrat pagube istorice, când 40.000 de tone de somon (echivalentul a doi ani de producție de pește) au murit după o invazie sufocantă de alge. Pierderile s-au ridicat la aproximativ 80 de milioane de dolari. Potrivit unui studiu din 2018 din rapoartele științifice, schimbările climatice au contribuit la această înflorire a algelor prin creșteri ale temperaturii apei și schimbări ale curenților oceanici.