Asigurarea solurilor cu un nivel adecvat de calciu disponibil ar trebui să fie o parte esențială a practicilor de fertilizare pe teren din mai multe motive:

  • Calciul îmbunătățește înclinarea și friabilitatea prin reducerea texturii lipicioase a solurilor care conțin argilă.
  • Calciul, prin ruperea particulelor de argilă și îmbunătățirea solului argilos, mărește suprafața solului, astfel încât mai multe substanțe nutritive pot fi reținute de fiecare particulă.
  • Calciul, prin slăbirea solului, crește capacitatea de penetrare a apei, capacitatea de reținere a apei și capacitatea de aerare. Oxigenul este necesar ecosistemelor din sol, deci cu cât este disponibil mai mult oxigen, cu atât mai multă viață a solului poate fi susținută.
  • Calciul este un nutrient direct pentru plantele în creștere.
  • Calciul acționează ca tampon / purtător pentru alți nutrienți și îmbunătățește absorbția apei.
  • Calciul favorizează dezvoltarea rădăcinilor și a frunzelor la plante.
  • Calciul poate dubla eficacitatea altor îngrășăminte aplicate, cum ar fi azotul, fosforul, potasiul și alți nutrienți esențiali. De exemplu, la un pH scăzut, fosforul este precipitat sub formă de fosfați de fier și aluminiu, care sunt relativ insolubili și indisponibili. Odată cu aplicarea calciului, compușii fosforului din sol devin mai solubili și pot reduce cantitatea de îngrășământ necesară.
  • Calciul poate reduce pierderea plantelor de la agenții patogeni din sol.
  • Calciul este un element relativ imobil în cadrul unei plante. Astfel, o aprovizionare continuă este esențială pentru plantele în creștere.
  • Calciul încurajează creșterea bacteriilor simbiotice care fixează azotul pe leguminoase și, astfel, pune la dispoziție mai mult azot pentru leguminoase și alte plante.
  • Calciul poate prelungi durata de viață a plantațiilor de leguminoase. Leguminoasele sunt mari consumatori / furnizori de calciu. Dacă este epuizat, poate apărea deteriorarea sau pierderea recoltei.

 

În timp ce calciul disponibil nu este direct legat de nivelurile de pH (adică, un sol cu un pH ridicat poate avea deficit de calciu), utilizarea acestuia pe soluri cu un pH scăzut îi va reduce aciditatea. În solurile acide, poate exista un exces de fier solubil, aluminiu și / sau mangan, coroborat cu lipsa de calciu și magneziu.

 

Cum se adaugă calciu în sol

Unele culturi de grădină, cum ar fi roșiile, mazărea și fasolea au o necesitate ridicată de calciu, dar se descurcă cel mai bine în solul ușor acid. În acest caz, calciul poate fi furnizat sub forma unei modificări a solului din gips (sulfat de calciu). Gipsul agricol este o sursă bună atât de calciu, cât și de sulf, dar are un efect redus asupra pH-ului solului.

Oxidul de Calciu (CaO) va fi mai potrivit pentru solurile medii și grele, datorită reactivității sale ridicate. Pe soluri ușoare și nisipoase, se recomandă utilizarea carbonatului de calciu (CaCO3).

Nivelul de pH al solului trebuie ajustat treptat, alegând doza de calciu în funcție de compoziția solului și de necesarul plantelor.