Ca și alte state din Europa, Polonia se bazează în mare parte pe domeniul agricol, iar anul acesta, producțiile celor două state au avut de suferit din cauza secetei, despre care se spune că este cea mai gravă din ultimii 500 de ani.

Ministrul polonez al Agriculturii, Jan Krzysztof Ardanowski a avertizat că seceta riscă să reducă producţia alimentară. Potrivit acestuia, Polonia nu se va confrunta cu o criză de alimente, dar există riscul ca preţurile să crească. Și preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, s-a arătat îngrijorat făcând apel către compatrioţii săi să economisească apa.

„Nu am mai văzut un nivel al apelor atât de scăzut de când se fac măsurători, adică de peste 100 de ani”, precizează Grzegorz Walijewski, purtătorul de cuvânt al Institutului de meteorologie şi gospodării a apelor din Polonia (IMGM).

Fenomenul nu este o noutate, dar se agravează. Statistic, un polonez dispune de 1.600 metri cubi de apă pe an, adică de trei ori mai puţin decât media din Uniunea Europeană. „Resursele noastre sunt acum comparabile cu cele ale Egiptului”, a avertizat Curtea de Conturi a Poloniei, care în luna iunie a anului trecut a publicat un raport intitulat „Polonia, deşertul Europei”.

„Iarna care a trecut nu am avut zăpadă. Acum nu avem ploi. Am avea nevoie să plouă liniştit timp de o săptămână. Pământul este foarte uscat. Trebuie să săpăm o groapă cu o adâncime de 15 centimetri pentru a găsi umiditate”, a explicat Marian Sikora, preşedintele Federaţiei producătorilor agricoli din Polonia.

Pentru moment, căpşunele doamnei Adrianna Bukowska-Lazarska nu duc lipsă de apă, un sistem de irigaţii pe care l-a instalat este alimentat cu apă provenită de la un puţ de mare adâncime. Însă „costurile mele s-au dublat. E nevoie de electricitate pentru pompe şi pentru a încălzi şi filtra apa care este prea rece”, a explicat agricultoarea.

Însă chiar dacă căpşunele poloneze cresc graţie irigaţiei artificiale, cultivatoarea nu este sigură că le va putea culege. De mai mulţi ani de această sarcină se ocupau muncitorii sezonieri veniţi din Ucraina şi Belarus. Odată cu închiderea frontierelor şi a măsurilor de carantină impuse în contextul pandemiei de coronavirus, muncitorii sezonieri din străinătate s-au rărit.