Virusul gripei aviare amenință din nou Europa, iar focare au fost descoperite tot mai aproape de România. În ultimele săptămâni s-au descoperit animale îmbolnăvite în ferme din Ungaria, Germania, Franţa, Lituania, dar şi alte zone din Europa.  În Suedia, aproximativ 1,3 milioane de pui vor fi sacrificați din cauza unui focar de gripă aviară descoperit la o fermă din sud-vestul ţării, a anunţat Consiliul suedez pentru agricultură, potrivit presei internaționale. Autorităţile cred că virusul este transmis de la păsări sălbatice.

Virusul gripei aviare H5N8 a fost identificat pe 18 ianuarie la cel mai mare producător de ouă al Suediei, în apropierea oraşului Monsteras.

„Din păcate, gripa aviară s-a extins, ceea ce înseamnă că o mare parte din animale, aproximativ 1,3 milioane, vor fi sacrificate”, au spus reprezentanţii Consiliului suedez pentru agricultură.

Virusul gripei aviare H5N8 a perturbat semnificativ producţia de carne de pasăre la începutul lui 2014 în Asia şi la finele acelui an s-a răspândit şi în Europa.

Până acum nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni, însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise.