În România este răspândită în Podişul Transilvaniei (judeţele Cluj, Alba, Mureş, Braşov), în depresiuni – Harghita (judeţele Bistriţa-Năsăud, Covasna), în Subcarpaţii Răsăriteni (judeţele Suceava, Neamţ).. Acţiunea farmacologică constă în faptul că valeriana este considerată un sedativ de bază al sistemului nervos central, ca şi al celui autonom al inimii, antispastic şi antivomitiv.
Temperatura: temperatura minimă de germinare este de circa 3-5 grade Celsius; în general, manifestă cerinţe reduse faţă de acest factor de vegetaţie. Suportă temperaturi scăzute de până la -15 la -20 de grade Celsius, fără a avea un strat de zăpadă protector.
Primăvara porneşte în vegetaţie la temperatură de 1-2 grade Celsius. Ceea ce este foarte important este faptul că alternanţa dintre temperaturile prea scăzute şi cele prea ridicate din timpul vegetaţiei prezintă efecte negative asupra conţinutului în ulei volatil.
Umiditatea – valeriana prezintă cerinţe ridicate faţă de acest factor de vegetaţie. Ea manifestă cerinţe mari faţă de cantitatea de precipitaţii înregistrate pe parcursul perioadei de vegetaţie, adică o cantitate anuală de circa 650 mm precipitaţii.
Ceea ce este foarte important, este faptul că umiditatea ridicată din timpul vegetaţiei determină acumularea uleiului volatil în rizomi, adică în rădăcini.
Lumina – valeriana reacţionează bine atât la lumină, cât şi la condiţiile de semiumbră. O luminozitate bună favorizează gradul de germinaţie al seminţei, dezvoltarea rădăcinilor şi, desigur, acumularea de ulei volatil.
Solul – cele mai potrivite şi cele mai favorabile soluri pentru reuşita culturii de valeriană şi implicit pentru dezvoltarea rădăcinilor sunt solurile bogate în humus, umede, profunde, permeabile, luto-nisipoase. Pentru cultivarea valerianei, nu sunt indicate solurile grele, argiloase, în general solurile ce împiedică formarea rizomilor, curăţirea acestora. Cultura de valeriană este zonată în climat mai umed şi mai răcoros.
Prima lucrare a solului este reprezentată de arătura solului, care se execută la adâncimea de 25-30 cm. După efectuarea arăturii, până la semănat sau plantat, solul se lucrează cu grapa cu discuri, în agregat cu grapa cu colţi reglabili, iar pentru o bună mobilizare a solului, înainte de semănat sau plantat, solul se mobilizează printr-o lucrare cu combinatorul. Astfel pregătit, patul germinativ trebuie să fie menţinut bine mărunţit şi nivelat.