Piața produselor bio este destul de aglomerată, dar nu întotdeauna produsele sunt cu adevărat de calitate. Produsele bio trebuie să fie certificate de un organism autorizat, care se conformează normelor europene. Asta înseamnă că ingredientele produsului au fost certificate de organismul abilitat cu această funcție. 

Cum deosebim un produs cu adevărat certificat bio :

  • Produsele trebuie să aibă sigla „certificat organic”, alături de un logo al organismului certificator.
  • Un produs bio are de obicei un termen de valabilitate de șase luni. Din această cauză, astfel de produse sunt conservate cu ingrediente de origine vegetală.
  • Dacă este un produs alimentar trebuie să aibă mențiunea „fără OMG” (organisme modificate genetic).

Pe eticheta unui produs bio se găsesc următoarele elemente de identificare: 

  • sigla a.e. (agricultură ecologică);
  • numărul producătorului (care este înregistrat în baza de date a Ministerului Agriculturii);
  • frunză stilizată cu stelele UE, pe fond verde. Această siglă indică faptul că produsul este bio și este recunoscut la nivel european;
  • sigla unui organism de inspecție și certificare a respectivului produs bio.

Produs certificat bio, are pe etichetă sigla care certifică faptul că produsul este bio. Această siglă certifică faptul că produsul a trecut printr-un audit al unei instituții abilitate care certifică faptul că produsul provine din agricultura ecologică. Sub siglă se trece și mențiunea dacă produsul provine din agricultura UE sau non-UE. Dacă un produs nu are această siglă pe etichetă înseamnă că nu este certificat bio. Sigla nu este nevoie să fie verde, culoarea depinde de ambalaj, dar forma este obligatorie.

De fiecare dacă când este ales un produs bio, atenția sporită trebuie să fie îndreptată spre ambalaj, deoarece pe etichetă sunt trecute toate informațiile, inclusiv sigla care atenstă faptul că produsul este cel dorit.