Determinarea perioadei bune pentru a semăna grâul se calculează astfel încât plantele să aibă un timp de vegetație de 40-50 de zile în toamnă, iar până la intrarea în iarnă să se acumuleze o sumă a temperaturilor biologic active de 400-500 grade Celsius, ceea ce permite plantelor de grâu să aibă 2-3 frați și 4-5 frunze și să aibă o rezistență maximă la condițiile nefavorabile din timpul iernii.
Perioada propice pentru semănarea grâului este cuprinsă între 1-10 octombrie, pentru sudul și vestul țării și pentru Câmpia Transilvaniei sau între 15 septembrie -25 octombrie, pentru zona colinară, nordul țării și depresiunile intramontane.
Grâul în zonele colinare se seamănă începând din 15 septembrie şi până la începutul lunii octombrie, iar în câmpiile din vestul şi sudul ţării semănatul începe spre sfârşitul lunii septembrie şi se încheie în ultima decadă a lunii octombrie. Densitatea la semănat este de 500-600 boabe germinabile/mp şi chiar mai mare la soiurile cu capacitate mică de înfrăţire sau în cazul în care semănatul se face cu întârziere sau în sol uscat.
Pentru realizarea acestor densităţi, în funcţie de masa a 1000 boabe, puritatea fizică şi germinaţie, se folosesc cantităţi de sămânţă cuprinse între 200 şi 300 kg/ha. Distanţa între rânduri este de 12,5 cm, iar adâncimea de semănat de 4-7 cm, în funcţie de umiditatea din sol şi de caracteristicile soiului (dacă are coleoptil scurt sau lung).
Alte lucrări importante din această perioadă sunt cele enumerate în preambulul articolului. Dintre aceste lucrări în mod cu totul deosebit insistăm asupra declanşării recoltatului la hibrizii timpurii şi semitimpurii de porumb. Pe solurile mai nisipoase, în condiţiile secetei instalate încă din luna august, coacerea s-a produs mai devreme, astfel că odată cu scăderea umidităţii boabelor sub 25% se poate declanşa recoltatul, care trebuie încheiat până la atingerea umidităţii de 14%.