Afacerea cu castane comestibile este tot mai populară printre români. În tară, vânzările din aceasta zonă merg foarte bine pe internet sau în cadrul târgurilor. Cât despre piața europeană, aici castanele românești sunt concurate de cele din Grecia, mai ieftine și mai mari.
Știai că ?!
- Castanul este recunoscut pentru faptul că valorifică terenurile în pantă.
Produce fructe bogate în substanțe nutrivite și lemn de calitate superioară.
- Castanii pot produce fructe timp de până la 1.000 de ani și cresc viguros mai ales dupa primii 2-3 ani de viață.
Castanele conțin 52% apă, 4,2% proteine, 2% lipide, 40% glucide, 2% celuloza, dar și o serie de ioni minerali: S, P, Na, K, Mg, Ca, vitamine, aminoacizi etc. Cu toate acestea sunt recunoscuți pentru rezistența la ger, chiar dacă în primii 2-3 ani sunt mai sensibili. Nu rezisă însa la secetă, preferând semi-umbra.
- Exista numeroase soiuri de castan comestibil: Iza, Mara, Hobita, Polovraci, Gureni, Tismana, Prigoria, Romval.
Cu toate acestea, exista doar două soiuri de castani înscrise în catalogul oficial – Tismana și Romval. Cel din urmă – Romval – a fost omologat de cercetătorii de la Facultatea de Agricultură și Horticultură, din cadrul Universității din Craiova abia în 2010.
- Specialiștii spun că acestea se pot consuma sub formă de garnitură – fierte sau coapte.
Însă pot fi utilizate și la diferite preparate – creme, budinci și chiar înghetata.
- Castanele au importante depozite de vitamina B6 si vitamina E.
De asemenea, conțin glucide, potasiu și acid linoleic – care reduc colesterolul și previn bolile de inimă. Tot castanele sunt o importantă sursa de hidrați de carbon, fosfor, lecitină și vitamina C. Castanele conțin protide, lipide, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc și potasiu, având o valoare calorică de 200 calorii la 100 g.