Roșiile sunt una dintre cele mai importante legume din lume, cu o producție globală care depășește 177 milioane de tone metrice pe an.

Cu toate acestea, în ciuda producției masive de roșii, dăunătorii sunt o neplăcere constantă care pot priva cultivatorii de o recoltă abundentă.

Deoarece roșiile sunt suculente și suculente, devin o țintă ușoară pentru multe insecte. Printre cei mai cunoscuți dăunători care atacă roșiile se numară:

Coropșnița: Cunoscuta si drept Gryllotalpa gryllotalpa, coropșnița are un mod specific de atac. Ea işi depune ouale in pamant, iar larvele rezultate din acestea se vor hrãni cu rãdãcinile plantelor tinere. Sunt extrem de dãunatoare deoarece, sãpând tuneluri in pãmânt, afecteazã solul din care planta incearcã sã işi extragã nutrienţii. Prin urmare, rãsadurile de tomate vor avea un aspect ofilit şi vor muri.

Molia tomatelor: Tuta absoluta sau molia tomatelor este un tip de fluture din familia Lepidoptera. Acest dãunator va ataca toate portiunile verzi ale tomatelor. Molia formeazã nişte mine specifice in interiorul frunzelor pe mãsurã ce se hrãneşte cu epiderma acesteia. Totodata, pot ataca fructul, pe mãsurã ce acesta se coace, preferând partea de sus a acestuia in care sapã galerii.

Musculița albă de seră: Musculița albă de seră este cunoscută și sub denumirea de Trialeurodes vaporariorum și se dezvoltă optim în culturile protejate, unde temperaturile sunt ridicate, cum sunt serele. Acest dăunător colonizează planta în stadiul de larvă și adult și suge seva acesteia. Astfel, frunzele se îngălbenesc, se usucă și cad.

Cărăbușul de mai: Cărăbușul de mai este cunoscut și sub denumirea de Melolontha vulgaris și este un dăunător de temut, care atacă numeroase culturi, precum cele de tomate. Larvele sale se formează în sol, de unde cărăbușul de mai începe atacul rădăcinii plantelor. Tomatele atacate de cărăbușul de mai vor fi retezate la nivelul coletului.

Acarienii: Acarienii pot afecta un număr considerabil de legume, deoarece se poate răspândi extrem de rapid și de ușor. Cel mai des, atacul său se manifestă în verile calde și secetoase, în lunile iulie și august. Ca metodă de atac, el înțeapă frunza tomatelor și îi extrage sucul celular. Astfel, frunzele încep să aibă pete cenușii sau chiar să se usuce și să cadă, iar planta nu mai rodește.

Tripsul tutunului: Tripsul tutunului își depune ouăle în țesutul plantei, cum ar fi frunza, floarea sau fructul. Atacă tomatele și în stadiul de larvă, dar și în stadiul de adult. Odată pătruns în plantă, tripsul tutunului extrage seva florilor, a frunzelor sau a fructului. Plantele atacate de acest dăunător vor avea pete gălbui, cenușii sau maro pe suprafața atacată. Apariția acestui dăunător este favorizată de secetă.

Afidele: Afidele se întâlnesc în sere și solarii, dar și în câmp. Atacul afidelor se manifestă prin colonizarea frunzelor, pe partea interioară, a butonilor florali și chiar a florilor, în unele cazuri. Simptomele atacului includ răsucirea frunzelor, îngălbenirea și uscarea acestora. Florile atacate cad, iar un atac puternic asupra plantei va duce la stagnarea în dezvoltare a acesteia, obținerea unei producții scăzute și depreciate calitativ.

 

Am alcătuit o listă cu câteva pesticide ecologice, pe care le puteți prepara acasă și care vă vor permite să continuați să vă numiți grădina „organică”.

 

Spray cu ulei

O modalitate simplă de a face un pesticid eficient este combinarea uleiului vegetal cu un săpun ușor. Această formulă poate fi excelentă împotriva insectelor mici, cum ar fi afidele, acarienii și tripsul. Se amestecă o cană de ulei vegetal cu o lingură de săpun lichid. Adăugați amestecul la sticla de spray la îndemână din plastic și adăugați un litru de apă. Agitați bine și pulverizați-vă plantele. Uleiul funcționează ca un ulei comercial latent, acoperind corpurile insectelor și sufocându-le.

Spray cu săpun

Dacă nu aveți ulei vegetal la îndemână, nu vă faceți griji, puteți face totuși un pesticid eficient de casă. Tot ce aveți nevoie este 1 ½ lingurițe de săpun lichid cu un litru de apă. Funcționează similar cu uleiul, sufocând dăunătorii. Dar ar trebui să pulverizați această soluție lucru pe plantele dvs. doar dimineața devreme și seara pentru a evita deteriorarea plantelor.

Uleiul de eucalipt

Mirosul puternic al uleiului de eucalipt descurajează insectele și insectele. Tot ce trebuie să faceți este să pulverizați ulei pe plantele dvs. și să vedeți rezultatele. Asigurați-vă că îl utilizați în mod regulat.

Spray cu sare

Una dintre cele mai bune și mai naturale modalități de a face pesticide acasă este sprayul cu  sare. Nu numai că ajută la descurajarea dăunătorilor, ci va contribui și la creșterea absorbției nutriționale precum magneziul și va ajuta plantele să preia substanțe nutritive vitale precum fosforul și sulful. Puteți adăuga puțină sare în apă și amestecați bine soluția. Adăugați-l într-o sticlă de pulverizare și presărați plantele. De asemenea, puteți presăra sare în jurul bazei plantelor dvs., reaplicând în fiecare săptămână.