Orhideele nu sunt adesea considerate urâte, însă astfel a descris Grădina Botanică Regală Kew din Londra o nouă specie a acestei flori delicate, descoperită în pădurile din Madagascar, relatează joi Reuters.

„Gastrodia agnicellus”, una dintre cele 156 de plante şi specii fungice identificate de oamenii de ştiinţă de la Grădina Botanică Regală Kew şi de partenerii lor din întreaga lume în 2020, a fost încoronată „cea mai urâtă orhidee din lume”.

„Florile de 11 mm ale acestei orhidee sunt mici, maronii şi mai degrabă urâte”, a precizat Kew în lista sa cu primele 10 descoperiri ale anului. Orhideea depinde de fungi pentru nutriţie şi nu are frunze sau orice alt ţesut fotosintetic.

Deşi sunt considerate specii ameninţate, aceste plante sunt oarecum protejate deoarece se află într-un parc naţional.

Printre celelalte descoperiri identificate în mod oficial anul acesta s-au numărat şase specii noi de ciuperci cortinarius din Marea Britanie şi un arbust ciudat descoperit în sudul Namibiei în 2010.

În timp ce în jur de 2.000 de plante sunt considerate anual noi pentru ştiinţă, noile familii sunt publicate doar o dată pe an.

Martin Cheek, lider în domeniul cercetării la Kew, a salutat ultimele descoperiri. „Unele dintre acestea ar putea oferi venituri vitale comunităţilor, în timp ce altele pot avea potenţialul de a fi transformate într-un viitor aliment sau medicament”, a precizat el, avertizând însă că „realitatea sumbră cu care ne confruntăm nu poate fi subevaluată”. „Cu două din cinci plante ameninţate cu dispariţia, este o cursă contra cronometru pentru a găsi, identifica, numi şi conserva plante înainte ca acestea să dispară”, a subliniat el.