Iarna 2019-2020 a fost una atipică, prin prisma temperaturilor neobișnuit de ridicate pentru acel sezon și a lipsei precipitațiilor. Dacă reprezentanții autorităților pot respira ușurați că de aceasta dată iarna nu i-a „luat prin surprindere” și nu au mai existat drumuri blocate și localități izolate, agricultorii au fost foarte îngrijorați și pe bună dreptate. Ei preconizau primele semne că unele culturi înființate în toamnă aveau de suferit din cauza iernii atipice.

Lipsa apei din sol, este cea mai mare problemă. Orice fermier știe că zăpada este benefică pentru culturile înființate în toamnă, protejând plantele de ger și asigurând necesarul de apă din sol atunci când începe să se topească. În cele mai multe zone din țară, zăpada a lipsit cu desăvârșire la începutul anului 2020, însă din fericire nici temperaturile nu au coborât foarte mult sub pragul înghețului, astfel încât plantele să aibă nevoie de acel strat protector.

Rămâne însă problema lipsei apei din sol, în condițiile în care și vara trecută a fost una secetoasă. Fermierii își puna cum speranța în precipitațiile din sezonul rece, pentru a reface rezerva de apă din sol.

Grâul, printre culturile cele mai amenințate

Fermierii spun că deja în culturile de grâu însămânțate în toamnă se văd unele semne că plantele suferă atât din lipsa apei, cât și a diferențelor mari de temperatură dintre zi și noapte, nefiind protejate de stratul de zăpadă.

Până la acest moment, plantele s-au dezvoltat normal, fiind în faza de înfrățire, însă în unele zone se constată o ușoară îngălbenire a firelor, iar inginerii agronomi spun că plantele au nevoie neapărat de apă în perioada următoare.