Folosind cele mai noi științe în domeniul sănătății, alimentației și agriculturii, CSIRO, agenția guvernamentală australiană pentru cercetare, alături de KPMG au elaborat un raport care prezintă primele patru tendințe alimentare care vor contribui la îmbunătățirea sănătății, ajutând în același timp producătorii alimentari să determine care sunt tipurile de produse pe care ar trebui să le scoată pe piață.
Sănătate prin readapare
Sănătatea prin readaptare se referă la reformularea produselor alimentare cu modificări subtile, dar importante, pentru a reduce ingredientele „dăunătoare” (cum ar fi zahărul, sarea și grăsimile saturate), crescând în același timp ingredientele benefice și de promovare a sănătății. Un exemplu al acestei tendințe sunt cerealele integrale bogate în fibre. Au beneficii pentru sănătatea intestinală, contribuind în același timp la combaterea bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2 și a cancerului colorectal.
Proteinele alternative
Proteinele sunt o parte importantă a alimentației sănătoase. Sunt alcătuite din aminoacizi și joacă un rol vital în repararea și construirea oaselor și a mușchilor din corpul nostru. Dar până în 2050 vor exista 9,6 miliarde de oameni care vor trăi pe Pământ, ceea ce va presupune o creștere a consumului de produse de origine animală cu până la 70% folosind aceleași resurse limitate pe care le avem astăzi. În acest context, sursele de proteine alternative, cum ar fi tofu și ouă, devin din ce în ce mai populare. Dar chiar și atunci când luăm în considerare alternative la proteinele animale, avem un spațiu finit pentru cultivarea culturilor.
Deci, unele companii alimentare iau în calcul alternative și mai alternative. Insecte și viermi pentru gustări, batoane de proteine și paste sunt câteva dintre ideile analizate. Laptele proteic din mazăre este produs ca înlocuitor al produselor lactate, iar înlocuitorii de proteine din alge devin tot mai proeminenți. Restaurantele au inclus deja în meniu burgerii vegetali, iar fructele de mare vegetale își croiesc și ele drum către farfuriile consumatorilor. În acelasi timp, carnea creată în laborator din celule cu auto-reproducere este testată, dar este încă o opțiune extrem de scumpă.
Nutriție de precizie
Cum tehnologia este omniprezentă în viața noastră, monitorizarea a ceea ce mâncăm și a regimurilor de exerciții prin intermediul telefoanelor sau a ceasurilor noastre este mai ușoară ca niciodată. Aceasta înseamnă că obținem mai multe informații personalizate despre sănătate, adaptate nouă și stilului nostru de viață. Noțiunea de nutriție de precizie, care poate fi descrisă drept „convergența medicinii și a nutriției” presupune adaptarea obiceiurilor alimentare în funcție de ADN-ul fiecărui individ, cu scopul de a preveni și gestiona bolile cronice.
Nutriția de precizie necesită secvențierea genomului ADN-ului personal – un procedeu care în 2001 costa aproximativ 100 milioane de dolari, dar care în prezent se poate realiza cu 1500 de dolari, o reducere de cost care va permite scalarea nutriției de precizie.
Sănătatea intestinală
Kombucha, kimchi și tempeh sunt câteva dintre produsele care fac parte din revoluția alimentară care promovează sănătatea intestinală. Încă nu au fost descoperite toate efectele pe care le are microbiomul intestinal asupra sănătății noastre, dar știm că este important să-l ținem sub control.
Prin urmare, mâncarea care promovează un intestin sănătos este la modă. Probabil veți vedea mai multe alimente fermentate, alimente cu probiotice adăugate și alimente bogate în amidon rezistent apărând pe rafturile supermarketurilor.