Salvia este una dintre multele plante naturale benefice pentru organism. Încă de pe vremea bunicilor și străbunicilor, aceasta este recunoscută pentru proprietățile sale. Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, ceaiul de salvie ajută la întărirea sistemului imunitar și a oaselor, îmbunătățește capacitatea de memorare, tratează inflamațiile și indigestia.

Recoltarea frunzelor de salvie poate începe din primul an de cultură, dar numai din toamnă. Din al doilea an de cultură, salvia se poate recolta de 2-3 ori pe an. Frunzele de salvie ating maturitatea înainte de înflorire. Se recoltează în zilele cu soare, preferabil la prânz. Frunzele nu se culeg niciodată când este umezeală sau risc de ploaie. De regulă, lunile în care se poate recolta salvia în condiții bune sunt în intervalul iulie-septembrie.

De la salvie se recoltează și lăstari erbacei, însă numai toamna, în septembrie, începând in al doilea an de cultură. Tăierea lăstarilor se face la 15 cm de la sol deasupra zonei lemnoase. Tăierile de primăvară la salvie sunt cele care determină și forma arbustului.

Dăunătorii și combaterea lor

Combaterea buruienilor este una dintre lucrările importante la cultura de salvie. Se pot aplica erbicide, dar cei mai mulți mici cultivatori preferă să curețe salvia de buruieni cu tehnică mecanică, chiar manual. Prașila și plivirea sunt de bază la cultura de salvie.

Melcii, limacșii sunt printre cei mai periculoși dăunători ai salviei și apariția lor este favorizată de excesul de apă. Vă recomandăm să combateți melcii fără cochilie cu metode ecologice pe care le găsiți în acest articol. Alți dăunători ai salviei pot fi ploșnițele sau tripșii.