Fermierii din întreaga lume sunt dornici să își protejeze cea mai importantă activă: solul terenurilor agricole. Solul le susține și le îmbogățește culturile. Dar stratul relativ subțire de sol vegetal se poate deteriora, iar nutrienții din sol se pot pierde cu usurință.
Introducerea culturilor de acoperire
Introduceți culturi de acoperire. Culturile de acoperire sunt plante necomestibile cultivate în afara sezonului. Rădăcinile lor ajută la menținerea solului în loc, prevenind eroziunea. Culturile de acoperire pot chiar absorbi excesul de nutrienți, cum ar fi azotul, pentru a împiedica scurgerea lor. Fermierii sunt din ce în ce mai interesați să folosească culturi de acoperire pentru a-și ajuta fermele. Dar cu o gamă amețitoare de plante pentru care se poate opta și rotații complexe ale culturilor, alegerea corectă nu este un lucru ușor.
„Cred că culturile de acoperire sunt un instrument foarte important atât pentru întreținerea solului, cât și pentru păstrarea nutrienților în fermă”, spune María Villamil, cercetător la Universitatea din Illinois și membru al Societății Americane de Agronomie, citată de Science Daily. „În Midwest, suntem foarte norocoși să avem soluri cu fertilitate ridicată, ceea ce ne face mari furnizori de alimente în întreaga lume. Protecția solurilor noastre este esențială”.
Pentru a ajuta fermierii din Illinois să aleagă cultura de acoperire potrivită, Villamil și echipa ei au decis să testeze mai multe plante . Cercetătorii au plantat diferite culturi de acoperire între rotația comună a Midwestului de porumb și soia. Echipa a lucrat îndeaproape cu fermierii pentru a alege culturile de test.
„Au vrut să testeze diferite culturi de acoperire, în special cele care nu generează muncă suplimentară în primăvară și altele care nu concurează cu porumbul pentru resurse”, spune Villamil.
Fermierii au preferat cultivarea secarei în rolul de cultură de acoperire înainte ca soia să fie plantată. Secara a captat azotul rămas în sol după sezonul de recoltare a porumbului din anul precedent.
În cazul porumbului, fermierii au optat pentru măzăriche, ca și cultură de acoperire.
Măzărichea este o cultură de leguminoase, ceea ce înseamnă că poate furniza azot pentru porumb, pentru a fi folosit mai târziu în sezon. Această plantă folosește, de asemenea, mai puțină apă decât secara, ceea ce înseamnă că recolta de porumb nu va trebui să concureze pentru resursele de apă limitate.
Echipa lui Villamil a înființat parcele experimentale în șase locații din întreaga țară. Spre sfârșitul sezonului de creștere pentru porumb sau soia, cercetătorii au mers prin câmpurile de cultură pentru a răspândi semințele de acoperire între plante. Aceasta imită însămânțarea cu avionul.
Însămânțarea aeriană a fost o idee populară pentru plantarea culturilor de acoperire în timp util asupra culturilor existente în câmpuri. Culturile de acoperire pe care le-au testat au inclus ovăz de primăvară, trifoi roșu și raigras anual.
Apoi, cercetătorii au urmărit cât de bine au crescut culturile de acoperire, cum s-au schimbat proprietățile solului în timp și randamentul viitoarelor culturi alimentare.
În mod surprinzător, culturile de acoperire nu au avut un efect mare asupra solului. „Nu s-a îmbunătățit mult proprietățile solului cu utilizarea unei culturi de acoperire, cu excepția poate a rotației folosind raigrasului aristat”, spune Villamil.
Cel mai mare motiv pentru care majoritatea culturilor de acoperire nu au afectat foarte mult solul este că majoritatea au murit în timpul iernii. Asta în mare parte din cauza vremii. Statele din Midwestern, precum Illinois, sunt supuse iernilor aspre, în special în partea de nord a statului. De asemenea, semințele împrăștiate de cercetători au stat pur și simplu deasupra solului, ceea ce a determinat un proces de germinare mai lent, decât dacă semințele ar fi fost îngropate în pământ.
„Ceea ce putem conclude este că pentru a putea culege beneficiile din culturile de acoperire este necesar un angajament mai mare”, explică Villamil. „Asta înseamnă alegerea culturilor de acoperire care pot supraviețui iernii, pot crește mai mult în primăvară și pot fi menținute pe sol tot timpul. Unele culturi de acoperire ar putea scădea ușor randamentele viitoare ale culturilor, dar pe termen lung, protejarea solului nostru merită.”
„Dacă vrem să vedem beneficii din culturile de acoperire, trebuie să ne concentrăm asupra gestionării sistemelor noastre de cultură pentru culturile de acoperire, oferindu-le spațiu de creștere și folosindu-le strategic în urma culturilor de porumb sau chiar a grâului, dacă avem norocul să de această cultură în rotație „, a mai subliniat cercetătoarea.
„Obiectivul nostru principal atunci când folosim culturi de acoperire ar trebui să fie protejarea solului și lăsarea nutrienților solului la locul lor”, a concluzionat Villamil.