“Un număr mare de păsări în preajma unei ferme arată că aceasta este sănătoasă”

– spune o vorbă răspândită printre agricultori. În acest moment, studiile arată o scădere accelerată a faunei la nivel continental, astfel că este nevoie de măsuri urgente pentru ca fauna să ajungă din nou la un nivel acceptabil. O soluție este accelerarea extinderii agriculturii ecologice pe cât mai multe terenuri. Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki au publicat un studiu care arată că fermele ecologice cresc populația de păsări.

Acest studiu arată relația win-win pe care o au agricultura ecologică și fauna. Păsările au un rol determinant în ecosistemul fermelor. Lupta cu dăunătorii și ajută polenizarea, stimulând producții bune, și nu își mai fac probleme cu hrana. Folosirea pesticidelor a redus însă numărul de dăunători și, fără surse de mâncare, păsările fie au plecat spre alte zone, în căutare de hrană, fie se îndreaptă spre dispariție. Agricultura ecologică le permite însă păsărilor să reintre în ciclul de viață de lângă fermă.

Măsura propusă de cercetători are și o bază statistică în spate. Informațiile colectate pe parcursul a 6 ani au arătat o creștere semnificativă a populației de păsări în fermele din Finlanda, în special a păsărilor insectivore.

 

Sursa: Organic Farm News