Pe măsură ce schimbările climatice se intensifică, aerul din atmosferă devine tot mai uscat. Iar dacă evoluția climei își va menține actuala direcție, acest fenomen de uscăciune a aerului se va amplifica și mai mult în deceniile următoare.
Potrivit unui nou studiu, aerul mai uscat, generat de schimbările climatice ar putea afecta producția culturilor, având ca rezultat plante mai mici și cu creștere mai lentă.
Noile descoperiri au fost stabilite pe baza unei analize la scară largă care acoperă 50 de ani de cercetare și 112 specii de plante.
„Când există un deficit mare de presiune a vaporilor, atmosfera trage apă din alte surse: animale, plante etc.”, a declarat autorul principal al studiului, Walid Sadok, profesor asistent în cadrul Departamentului de Agronomie și Genetică a Plantelor de la Universitatea din Minnesota.
În analiza lor, cercetătorii au suspectat că plantele ar simți și ar răspunde la acest fenomen în moduri neașteptate, generând costuri suplimentare pentru productivitate. Rezultatele arată că diferite specii de plante – de la grâu, porumb și chiar mesteacăn – au abilitatea de a analiza umiditatea din atmosferă și de a anticipa viitoarele secete.
Prin acest proces, plantele se reprogramează pentru a deveni mai conservatoare – sau cu alte cuvinte: cresc mai mici, mai scurte și mai rezistente la secetă, chiar dacă seceta însăși nu apare. În plus, datorită acestui comportament conservator, plantele sunt mai puțin capabile să fixeze CO2 atmosferic pentru a efectua fotosinteza și a produce semințe. Rezultatul? Productivitatea scade.
„Pe măsură ce luptăm pentru creșterea producției pentru a hrăni o populație mai mare, acesta este un nou obstacol care va trebui eliminat. Aerul uscat ar putea limita randamentele, chiar și în regiunile în care irigarea sau umiditatea solului nu sunt limitative”, a spus Sadok.
Pe viitor, cercetătorii consideră că aceste descoperiri pot fi folosite pentru a proiecta noi soiuri de culturi și pentru a gestiona ecosistemele într-un mod care le face mai rezistente la aerul uscat.
Fenomenul de uscare a atmosferei a fost observat la nivel mondial în ultimii 20 de ani și se așteaptă să crească pe măsură ce încălzirea globală se intensifică.
Deși solul uscat este încă o provocare pentru fermieri, irigarea poate remedia această problemă. Dar nu există nicio modalitate de a umezi aerul, ceea ce face ca uscarea atmosferică să reprezinte un risc mare.
Citeşte şi:
Madagascarul este prima țară din lume care se confruntă cu foamete cauzată de schimbarile climatice
Lupta împotriva schimbărilor climatice: Țara care plantează câte un copac la fiecare nou-născut
Fermierii se confruntă cu apariția unor noi boli ale culturilor, pe fondul schimbărilor climatice