Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a proclamat anul 2021 drept ”Anul internaţional al fructelor şi legumelor”, potrivit site-ului www.un.org. Acesta are ca obiectiv să crească gradul de conştientizare, să determine un schimb de bune practici în ceea ce priveşte beneficiile nutriţionale şi pentru sănătate ale consumului de fructe şi legume, contribuţia consumului de fructe şi legume la promovarea unor diete şi stiluri de viaţă diversificate, echilibrate şi sănătoase. Mai mult, prin acesta se are în vedere şi reducerea risipei alimentare, în special de fructe şi legume, se menţionează pe site-ul Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), www.fao.org.
Proclamat la cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale a ONU, Anul internaţional al fructelor şi legumelor 2021 este dedicat atragerii atenţiei asupra rolului important al fructelor şi legumelor în alimentaţia umană, securitatea alimentară şi sănătate.
La 15 decembrie 2020, la Roma, directorul general al FAO, Qu Dongyu, a lansat Anul internaţional al fructelor şi legumelor 2021 cu un apel în vederea îmbunătăţirii producţiei de alimente sănătoase şi durabile prin inovaţie şi tehnologie şi pentru reducerea pierderilor şi a risipei de alimente, se arată pe www.fao.org.
Pandemia de COVID-19 a fost o provocare pentru oameni să găsească noi modalităţi de combatere a foametei şi a malnutriţiei. Anul internaţional al fructelor şi legumelor poate evidenţia rolul tehnologiilor digitale în îmbunătăţirea nutriţiei şi a oportunităţilor de piaţă.
În actuala criză în domeniul sănătăţii cu care se confruntă omenirea, promovarea dietelor sănătoase pentru întărirea sistemului imunitar este în mod special necesară, au afirmat specialiștii. Amintind, totodată, provocările legate de îmbunătăţirea producţiei şi a lanţurilor agroalimentare, directorul general al FAO a încurajat ţările să privească Anul internaţional al fructelor şi legumelor ca o oportunitate de îmbunătăţire a infrastructurii, a practicilor agricole, sprijinind astfel micii fermieri.
Fructele şi legumele sunt surse bune de fibre alimentare, vitamine şi minerale şi fitochimicale benefice. FAO şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca fiecare adult să consume cel puţin 400 grame de fructe şi legume zilnic pentru a preveni bolile cronice, cum ar fi cancerul, diabetul, bolile de inimă şi obezitatea, precum şi pentru a contracara deficienţele de micronutrienţi.
Reducerea pierderilor şi a risipei de alimente îmbunătăţeşte securitatea alimentară şi nutriţia, reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi poate spori productivitatea şi creşterea economică. Până la 50 la sută din fructele şi legumele produse în ţările în curs de dezvoltare sunt pierdute în lanţul de aprovizionare dintre recoltare şi consum.
Anul internaţional al fructelor şi legumelor 2021 se încadrează în ”Deceniul de Acţiune al ONU privind Nutriţia” (2016-2025) şi în ”Deceniul ONU privind Agricultura Familială” (2019-2028), se mai arată, între altele, pe site-ul www.fao.org.