Având în vedere că luxul este sinonim cu excesul, este poate contraintuitiv să ne imaginăm că protecția mediului ar putea fi o prioritate pe „terenul de joacă al celor bogați”, așa cum a fost numit Monaco. Dar eforturile pentru a promova sustenabilitatea și a elimina decalajul dintre turismul de lux și cel responsabil au adus în mod constant principatului o reputație de destinație principală pentru ecoturism.
Hotelul Monte Carlo Bay, deținător al certificatului internațional Green Globe pentru sustenabilitate, este doar una dintre numeroasele edificii monegasce care se consideră un pionier al turismului de lux durabil. Eficiența energetică a apei, promovarea conștientizării și a „gastronomiei responsabile” sunt și ele în prim plan.
„Este important să respectăm ceea ce ne dă pământul, iar restaurantul urmează acest ritm”, spune Marcel Ravin, bucătarul șef de la celebrul hotel Monte Carlo Bay. „Încerc cu adevărat să aduc grădina și natura în farfurie, gătind preparate care sunt atât caraibiene, cât și mediteraneene.”
Cu mult înainte de a câștiga steaua Michelin – pe care o descrie drept „recunoașterea muncii noastre” – Ravin s-a asigurat că producătorii primari se află în centrul etosului său culinar. „În trecut, petreceam mereu timp la țară cu fermierii, culegeam legume și veneam cu idei noi pentru meniul meu”, își amintește el. „Acum avem o grădină de legume care ne aparține și putem planta orice ne dorim.”
Desigur, nu toate culturile supraviețuiesc, ceea ce reprezintă o altă parte a provocării. „Întotdeauna merită încercat, testat și gustat”, insistă Ravin, înainte de a adăuga: „Mereu am vrut ca în bucătăria mea să existe ceva viu… Fiecare ingredient este acolo cu un scop, nu totul se rezumă la designul farfuriei.”