Mărarul este o planta aromatică din familia Apiaceae. Frunzele subţiri sunt folosite pentru a aroma salate, legume (cum ar fi dovlecelul), sosuri și prăjituri. Tulpinile mărarului pot fi adăugate la murături, însă ceea ce nu cunosc foarte multe persoane despre mărar, este faptul că acesta ascunde foarte multe beneficii.
Este bine de consumat mărar proaspăt în salate sau adăugat ca ingredient la pregătirea mâncărurilor, căci beneficiile pe care le aduce consumul de mărar sunt multiple.
- Reglează metabolismul şi combate balonările.
- Calmează durerile dentarea! Uleiul volatil pe care îl conțin frunzele mărarului ete benefic pentru îndepărtarea durerilor dentare și împrospătarea mirosului cavității bucale.
- Combate depresia! Consumul de mărar fortifică sistemul nervos, mai mult chiar masajul cu ulei de mărar este un remediu benefic pentru rezistență psihică în momentele grele ale vieții.
- Tratează vânătăile și edemele! Cataplasmele cu fiertură de mărar(100 g de frunze de mărar la 1 l de apă) sunt recomandate pentru grăbirea vindecării vânătăilor, dar și în cazul durerilor de sâni la femeile care alăptează (aplicații de cataplasme de mărar calmează sânii dureroși). Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, mărarul este utilizat la prepararea diverselor unguente indicate în tratarea diverselor afecțiuni ale pielii: edeme, răni etc.
- Stop kilogramelor în plus! Ceaiul din semințe de mărar reface frumusețea și suplețea abdomenului și a coapselor, datorită proprietăților sale diuretice.
- Oase puternice! Menținerea sistemului osos al organismului implică aportul zilnic de calciu, așadar este bine de știut că de la o linguriță de semințe de mărar putem obține calciu mai mult decât din consumul unui pahar cu lapte.
- Aromoterapie și masajoterapie! Esența de mărar este înviorătoare și îndepărtează stările de greață (sunt suficiente câteva picături de esență de mărar sau de ulei de mărar aplicate cu masaj ușor pe antebraț și astfel se poate restabili starea de bine).
Precauții pentru folosirea mărarului !
Uleiul eteric de mărar este contraindicat femeilor gravide sau care alăptează și persoanelor cu regim hiposodat strict, căci mărarul conține sare multă în componența sa chimică.