Sezonul rece 2019-2020 a reprezentat cea mai dificilă iarnă din ultimul deceniu. Fermierii cu o bogată experiență în spate spun că iarna trecuta a fost cea mai dificilă din ultimii zece ani din punct de vedere agricol, iar prognoza meteorologică pe următoarea perioadă nu le dă foarte mari speranțe. Ei se gândesc la pierderile pe care le vor suferi în cazul culturilor înființate în toamnă cât și în cazul celor pe care urmează să le semene anul viitor.

Micii fermieri sunt cei mai afectați

În timp ce fermele mari, mai bine dotate tehnologic, au posibilitatea de a-și iriga terenurile pentru a suplini lipsa precipitațiilor, micii fermieri, care nu își permit să facă investiții foarte mari pe partea tehnologică, riscă să fie cei care vor suferi pierderi substanțiale, în cazul în care nu va ploua nici în perioada următoare. Deocamdată, situația nu este critică, însă se agravează cu fiecare zi fără precipitații.

Specialiștii spun că, din cauza stresului hidric accentuat iarna trecută, culturile vor avea o răsărire neuniformă, iar procesele vegetative vor fi întârziate. În plus, pe timpul verii polenizarea nu s-a făcut normal, iar asta a adus dupa sine pierderi. Totodată, plantele sunt mult mai vulnerabile în fața bolilor și a atacurilor insectelor.

Tot ei susțin că, deși în vară nu a plouat suficient, la momentul însămânțărilor de toamnă exista o oarecare rezervă de apă în sol, iar aceasta vor ajuta culturile nou înființate să treacă de iarnă. În lipsa precipitațiilor însă, această rezervă s-a epuizat, iar fermierii au acum motive întemeiate să-și facă griji pentru culturile lor.