Cu toate că soarele nu întârzie să apară, odată cu venirea lunii septembrie, aerul rece de dimineață și răcoarea serii își fac deja simțite prezența. Pentru a preveni orice urmă de răceală în această perioadă, specialiștii recomandă consumul alimentelor pline de vitamine și minerale.
Este cunoscut faptul că vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru sănătatea organismului, însă cum funcționează ele, mai exact, și cum pot combate răceala și gripa? Anumite alimente au proprietăți puternice care dau forță organismului în lupta cu virușii.
Alimentele pe care le găsim în bucătăriile noastre, cunoscute pentru combaterea răcelii sunt :
- Usturoiul
Usturoiul are efecte demonstrate antibacteriene, antivirale și anti-fungice. Totodată, stimulează sistemul imunitar. Usturoiul conține un compus numit alicina – o substanță uleioasă, care îi conferă mirosul specific, dar și alte caracteristici și proprietăți antioxidante.
- Ceapa
Bogată în oligoelemente cu rol de întărire a sistemului imunitar, ceapa este un excelent aliat al organismului. Ceapa conține compuși antimicrobieni numiți alioni care ajută organismul în lupta cu răceala.
- Mierea
Mierea are importante proprietăți antibacteriene datorită conținutului mare de compuși antimicrobieni. De fapt, are o acțiune atât de puternică încât, în trecut, egiptenii o foloseau pentru vindecarea rănilor.
Mierea stimulează sistemul imunitar și funcționează foarte bine în cazul durerilor în gât (în special dacă sunt cauzate de bacterii).
- Citricele
Lămâia ajută la eliminarea toxinelor din organism, este un fruct bogat în vitaminele C și E, dar și în fier, potasiu, calciu, magneziu și fosfor.
Adevărul adevărat este că vitamina C nu previne virozele, oricât ai vrea, însă cu siguranță ajută organismul împotriva răcelii. Portocalele, lămâile, limele – sunt surse excelente de vitamina C, un nutrient esențial atunci când organismul nu mai poate lupta singur împotriva bolii.