Cei mai mulți producători de vin au ales să renunțe la îngrășămintele sintetice, pesticide sau la erbicide și produc acum vin organic. Nu este același cu vinul natural, unde procesul de facere este diferit. Pentru vinul ecologic, strugurii sunt cultivați natural, cu produse bio și fără substanțe toxice.

După Franța și Italia, Spania este unul dintre cei mai importanți producători de vin din Europa. Când vine vorba de producerea vinului organic, Spania își depășește vecinii. Pentru multe podgorii mici, de familie, dar și pentru unele crame mari, trecerea la vin ecologic este o decizie strategică, deoarece cererea internațională pentru acest tip de băutură este în creștere.
La sfârșitul anilor 90, nu existau norme europene privind producția de vin ecologic. Trecerea la sectorul ecologic a fost o decizie strategică pentru mulți producători de a oferi consumatorilor ceva nou și de a se distinge între atât de multe branduri.

Vinurile organice sunt denumite și vinuri ecologice. Mai simplu spus, conceptul înseamnă că sunt obținute din struguri cultivați fără îngrășăminte sintetice, pesticide sau erbicide. În Europa, producția acestor vinuri este acum reglementată de Regulamentul Comisiei Europene 203/2012 care stabilește procesele oenologice și practicile permise în vinificația ecologică.

Aceste vinuri nu trebuie confundate cu „vinurile naturale”, care sunt obținute cu intervenția minimă în cultivare, recoltarea strugurilor și procesul de elaborare în pivniță.
Consumul de vin este scăzut în Spania, comparativ cu țările vecine. Aceasta înseamnă că cea mai mare parte a vinului organic produs este destinat altor piețe și exportat. Unele au ajuns chiar și în România, în sectorul Horeca.