Uleiurile esențiale pot fi folosite și în agricultură. Într-un studiu recent, cercetătorii de la Universitatea Federală Tocantins din Brazilia au evaluat eficacitatea a patru uleiuri esențiale diferite care inhibă creșterea micelară și germinarea conidiei de Bipolaris maydis, o ciupercă ce este cunoscută pentru boli pe care le provoacă porumbului. Cercetatorii au descoperit ca uleiul esential de ardei-rosmarin este un fungicid natural eficient care poate opri Bipolaris maydis de la daunele porumbului.

Uleiul esențial de ardei-rosmarin are o activitate fungicidă puternică.  Este o alternativă excelentă la pesticidele chimice și are efect benefic atât asupra sănătății umane, cât și a animalelor.

Pentru studiul lor, cercetătorii au evaluat potențialul uleiurilor esențiale din Ocimum pupuraceus (busuioc violet), Cymbopogon nardus (citronella), C. citratus (lemongrass) și Lippia beides (ardei-rosmarin) pentru a lupta cu agenții patogeni ai plantelor fungice folosind cromatografia cu gaz și analize de toxicitate.

Ei au raportat că uleiul esențial de ardei-rosmarin a fost eficient la inhibarea creșterii miceliului B. maydis – părțile vegetative ale unei ciuperci – și la germinarea conidiei sale la concentrații de cinci și, respectiv, la un procent.

Cercetătorii au mai descoperit că principalul component activ al uleiului esențial de ardei-rosmarin a fost timolul (92,68 la sută). Timolul este un compus puternic cu activități antibacteriene și anti-fungice.

Cercetătorii au descoperit că la concentrații cuprinse între 0,75 și trei procente, uleiul esențial de piper-rosmarin este fitotoxic pentru plantele de porumb. Pe de altă parte, la o concentrație de 0,1 la sută, uleiul a redus cu mai mult de 54 la sută severitatea pagubelor din frunze cauzate de B. maydis la porumb.

Pe baza acestor rezultate, cercetătorii au ajuns la concluzia că uleiul esențial de ardei-rosmarin poate fi utilizat pentru a preveni sau controla bolile fungice ale plantelor, datorită capacității sale de a inhiba creșterea micelară.

Ciuperca Bipolaris maydis este un agent patogen cunoscut care îmbolnăvește frunza porumbului. Îngălbeniri și o rugină pot aparea pe suprafețe mari de țesut și care să atace întreaga frunză. Acest lucru afectează capacitatea porumbului de a realiza fotosinteza, ceea ce duce la creșterea putregaiului tulpinilor și la un randament redus al culturii.