Agricultorii români au beneficiat de sume importante din partea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurare. Astfel, AFIR a anunțat că s-a depășit pragul de 7 miliarde de euro ca plăți pentru procesatori, fermieri, antreprenori și autorități publice locale, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Conform AFIR, gradul de absorbție din cadrul PNDR a depășit 71%. “Din totalul fondurilor nerambursabile plătite, peste 3,6 miliarde euro au fost efectuate pentru proiectele de investiţii în mediul rural, pentru decontarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor, pentru acţiunile şi investiţiile Grupurilor de Acţiune Locală, pentru investiţii de reducere a efectelor dezastrelor naturale” , scrie în comunicatul AFIR.

Astfel, plățile compensatorii către fermieri s-au ridicat la 3.3 miliarde de euro. În plus, pentru dezvoltarea fermelor mici s-au plătit 217.7 milioane de euro, de care au beneficiat 28.326 de fermieri. O sumă importantă a ajuns și la tinerii fermieri. 11.320 de agricultori la început de drum au fost susținuți cu peste 428 de milioane de euro.

686 de proiecte de modernizare și dezvoltare a unităților de procesare au fost sprijinite cu fonduri europene nerambursabile în valoare de aproape 1 miliard de euro. Mai mult, 2.480 de fermieri au încasat peste 730 de milioane de euro pentru investiții în exploatații agricole și pomicole.

“Contextul actual, epidemiologic, economic, dar şi condiţiile naturale precum seceta, au adăugat o complexitate foarte mare demersurilor pe care AFIR le-a avut de făcut pentru a asigura o absorbţie totală a fondurilor nerambursabile. Ţinta de plăţi asumată de către AFIR pentru 2020, în perspectiva unui an fără situaţii de forţă majoră sau criză climatică, a fost în octombrie 2019, de 1 miliard de euro. Agenţia a reuşit nu doar să îndeplinească acest obiectiv, dar l-a şi depăşit”, mai scrie AFIR.