Într-un studiu publicat în jurnalul Climatic Change, o echipă de cercetători a demonstrat efectele stresului termic asupra producției de lapte din China.

În cadrul studiului, oamenii de știință au construit un strat spațial cu indice de temperatură-umiditate pentru a înțelege distribuția lunară a căldurii și a umidității și au documentat anumite zone din nordul Chinei, unde vitele prezentau risc ridicat de stres termic în anumite luni.

Valorile indexului au depășit pragul peste care scade producția de lapte în lunile iunie, iulie și august.

În special în luna iulie, valoarea indicelui a fost mai mare decât pragul de producție din ultimii ani (2008 – 2016) și în scenariile viitoare proiectate (2050 și 2070). Reducerile producției de lapte din cauza stresului termic au crescut de la 0,7 la aproximativ 4 kg pe vacă pe zi în iulie 2016.

Se preconizează că aceste pierderi vor crește de la 1,5 la 6,5 kg până în 2050 și de la 2 la 7,2 kg până în 2070, reprezentând pierderi de producție cuprinse între 15 și 50%.

Rezultatele sugerează că schimbările climatice vor avea consecințe semnificative pentru sectorul produselor lactate din China și alte țări producătoare de lapte.

Concluziile studiului sunt utile în identificarea zonelor susceptibile de stres terminc, unde pot fi implementate soluții pentru a preveni scăderea semnificativă a producției.

 

Importanța sectorului produselor lactate

Sectorul produselor lactate este important pentru securitatea economică și alimentară în multe țări. Milioane de fermieri din întreaga lume cresc aproximativ 280 de milioane de vaci pentru a produce lapte. Cea mai importantă expansiune economică globală a producției de lapte a început în urmă cu cinci decenii, odată cu consumul crescut de lapte de vacă și, în consecință, produsele lactate au început să fie tranzacționate în număr tot mai mare.

Consumul global de lapte va crește cu aproximativ 60% până în 2050, mulți consumatori noi fiind în China. Guvernele promovează consumul de lapte în recomandarile de alimentație și în programele școlare, datorită eficienței și eficacității laptelui în prevenirea malnutriției.

În prezent, China este principalul importator de lapte din lume, achiziționând 12 milioane de tone de lapte crud în 2013, o cantitate de 123 de ori mai mare decât cea din 1961 și egală cu 25% din consumul intern în 2013. Pentru a satisface cererea în creștere, dezvoltarea industriei lactate este accelerată. Producția de lapte continuă să crească ca răspuns la cererea internă în creștere, care provine în mare parte din zonele urbane.

 

Agricultură adaptivă – soluții pentru gestionarea producției 

Este important să înțelegem unde stresul termic ar putea avea cel mai mare impact, pentru a încerca să diminuam declinul consecvent al producției de lapte. Reglementările pentru promovarea revitalizării industriei lactate ar putea lua în considerare relocarea fermelor existente și alegerea cu atenție a locațiilor unor noi unități de producție.

Factorii care trebuie incluși în astfel de planificări sunt:

1) valori scăzute ale temperaturii – indice de umiditate;

2) disponibilitatea hranei, în special furaje locale de înaltă calitate, cum ar fi lucerna și porumbul însilozat;

3) disponibilitatea apei;

4) disponibilitatea terenurilor pentru a produce furaje de înaltă calitate, precum și pentru a recicla gunoiul de grajd (cultura integrată – abordarea animalelor);

O „fermă ideală” este una care poate folosi resursele locale fără a deveni o povară ecologică și economică.