Pentru prima dată din anul 2007, Departamentul Agriculturii din Statele Unite(USDA) a inclus stafidele în cele mai recente teste pentru reziduurile de pesticide pe fructe și legume, iar rezultatele sunt șocante: din cele 670 de probe convenționale de stafide analizate, 99 la sută au fost pozitive pentru cel puțin două pesticide. În medie, fiecare probă a fost contaminată cu mai mult de 13 pesticide și un eșantion a avut 26 de pesticide.

Stafidele ocupa astfel primul loc in topul alimentelor ultra contaminate cu pesticide, surclasând chiar și strugurii proaspeți.

În SUA, totalul copiilor cu vârsta sub 15 ani consumă aproximativ 94 de milioane de kilograme de stafide în fiecare an – aproximativ jumătate din stafidele consumate în S.U.A., potrivit Zion Market Research. În 2017, ultimul an în care USDA a consemnat consumul de stafide,  media per cap de locuitor a fost de aproximativ jumatate de kilogram de stafide.  O analiză marca Zion a industriei arată că mai puțin de două treimi din stafide sunt consumate ca ingrediente în alte alimente, restul fiind consumat ca o gustare de sine stătătoare.

Popularitatea stafidelor în rândul consumatorilor, în special al copiilor ridică semne de îngrijorare, cu atât mai mult cu cât cele mai frecvente pesticide descoperite in cadrul testelor pot afecta creierul si sistemul reproducator al bebeluşilor si copiilor.

Iată câteva dintre pesticidele potențial dăunătoare USDA găsite la stafide:

  • Două neonicotinoide, pesticidele care ucid albinele care pot afecta, de asemenea, dezvoltarea creierului. Substanța activă din acest tip de pesticide a fost detectata pe 84% dintre stafide
  • Două pesticide asociate cu cancerul și deteriorarea sistemului nervos în curs de dezvoltare au fost găsite pe 77%, respectiv 62% din probele de stafide. Ambele substanțe chimice sunt neurotoxice în dezvoltare la animale și sunt clasificate de Agenția pentru Protecția Mediului ca fiind posibile cancerigene umane.
  • Chlorpyrifosul, un alt pesticid care dăunează creierului, și care a fost interzis în Uniunea Europeană, în timp ce S.U.A. refuză să îl interzică, a fost depistat pe 5% dintre stafide.

Semnalul de alarmă nu este doar pentru pesticidele pulverizate pe câmpurile de cultură. După uscare, stafidele produse în mod obișnuit sunt fumigate cu gaze toxice pentru a controla dăunătorii în timpul depozitării. Reziduurile fumigante pot rămâne în alimente după tratament, putând prezenta pericole pentru sănătatea consumatorului, dar USDA nu testează reziduurile fumigente.

Fumigienții sunt, de asemenea, periculoși pentru lucrători și pentru mediu. Fumuligentul ales de multă vreme a fost bromura de metil – acum interzis pentru utilizare în SUA, cu excepția mărfurilor importate sau exportate, deoarece dăunează ozonului atmosferei. În schimb, procesatorii de fructe uscate pot folosi fluorură de fosfină sau sulfuril.

Într-un caz clasic de substituție regretabilă, EPA a propus și oxidul de etilenă – un cancerigen uman cunoscut – ca o altă alternativă potențială la bromura de metil.

USDA a testat și o serie de eșantioane de stafide organice. În general, pesticidele au fost detectate mai rar pe stafidele organice, dar în unele cazuri, nu au existat diferențe între stafidele organice și cele convenționale. Bifentrina și clorpirifosul au fost detectate la niveluri comparabile, atât pe stafidele convenționale cât și pe cele organice. Aceste pesticide nu pot fi utilizate în producția de culturi organice, așa că nu este clar de ce stafidele organice sunt contaminate cu aceste pesticide.