Fermierii care s-au luptat din greu cu condițiile climatice din 2020 și care au suferit pierderi în culturi au parte și de vești bune. Ministrul Agriculturii a anunțat că se vor oferi despăgubiri de peste 1 miliard de lei pentru cei care au înființat culturi în toamna lui 2019.

Adrian Oros a declarat că în jur de 35.000 de fermieri vor beneficia de ajutoarele acordate de stat. “Dorim să aducem câteva lămuriri legate de activitatea din ultima perioadă şi mai ales legate de schemele de sprijin şi de compensare a pierderilor pentru producătorii agricoli şi pentru fermieri. Pentru despăgubirile fermierilor care au fost afectaţi de seceta pedologică – 1,088 miliarde lei. Toate aceste despăgubiri se vor face prin APIA, care în această perioadă va lucra şi în zilele de sâmbătă”, a declarat Ministrul Agriculturii.

Fermierii afectați trebuie să se miște repede. “Termenele sunt foarte scurte. În 15 septembrie se încheie data în care se pot depune cererile de solicitare. Noi am anunţat fermierii prin APIA, prin asociaţii încă de la apariţia Ordonanţei de Urgenţă, care prevedea un timp de zece zile lucrătoare”, a completat Oros.

Ajutoare vor fi oferite și crescătorilor de bovine, suma totală fiind de aproape 36 de milioane de lei, cuantumul fiind de 100 de euro / cap femelă bovină adultă. Cei care au peste 91 de capete în fermă pot beneficia de acești bani. 29 septembrie este termenul limită al trimiterii solicitărilor de sprijin.

Crescătorii din sistemul avicol vor fi despăgubiți cu 109.8 milioane de lei, cuantumul ajutorului fiind de 100 euro / UVM. Pentru susținerea producătorilor din sectorul vitivinicol, afectați de criza de Covid-19, Guvernul va oferi 59.5 milioane de lei. 500 de euro pe hectar vor primi producătorii care dețin cod CAEN 0121 – cultivarea strugurilor. Cererile pot fi depuse până pe 31 decembrie.