Spirulina, o microalgă de culoare verde albăstruie, are de 40 de ori mai mult fier decât spanacul, iar beta-caroten, un pigment important pentru pielea și pentru sănătatea vederii, se găsește de zeci de ori mai mult în spirulină, decât în morcovi. Mai mult decât atât, unele studii au arătat că 10 grame de spirulină sunt echivalentul a 3 pahare de lapte.
Sunt multiple cercetări care arată, că un consum frecvent de spirulinã ar ajuta organismul, în special la întărirea sistemului imunitar și la cresterea musculară, pentru că spirulina are în compoziție peste 60% proteină.
Marii bucătari europeni au simțit un trend în gastronomie și cum oamenii se orientează din ce în ce mai mult către o alimentație organică, sau cel puțin către una sănătoasă, au început să creeze rețete care să conțină acest superaliment. Cu un gust neutru, dar cu un pigment puternic, spirulina a putut fi integrată ușor în mâncăruri variate.
Doar în București, chefi de la mai multe restaurante au propus în meniuri gaspacho de avocado cu praz și spirulină, supe creme cu morcovi și spirulină, sau chiar pâinici pentru burgeri cu spirulină. Apetitul consumatorilor de „verde”, natural, sănătos a fost unul fantastic, au spus managerii de restaurante.
Sunt și câteva recomandări pe care le dau specaliștii în producerea acestui superaliment. Când consumați spirulină, trebuie să vă uitați la 3 criterii principale.
Primul este țara de proveniență. Sunt zone mai potrivite, cum ar fi Franta, Africa și Hawaii. Spirulina care vine însă din Asia este crescută în zone urbane, într-un mediu, nu neapărat controlat.
Al doilea aspect ar fi gradul de procesare. Un produs neprocesat termic și fără aditivi este de preferat. Așadar, dacă alegeți capsulele de spirulină, nu uitați să verificați și eticheta, înainte de a consuma. Al treilea lucru ar fi legat de modul în care a fost analizat produsul.
Spirulina care se găsește în Europa nu este încă certificată bio, dar cei mai mulți producători au grijă să nu foloseascã niciun pesticid, insecticid și niciun îngrăsământ chimic. Deci, chiar dacă nu are atestarea bio, produsul este unul natural. În plus, procesul de uscare este unul blând, microalga este uscată între 7-8 ore într-un dezhidratator, la o temperatura scăzuta, sub 42 de grade. Asta înseamnă că e un produs care nu a fost procesat foarte mult și care rămâne cu o calitate nutritivă.
Spirulina este una dintre cele mai vechi forme de viaţă de pe Pământ, care a ajutat la producerea oxigenului timp de milioane de ani. Astăzi, este caracterizată de nutriționiști ca fiind un „superaliment“. Este atât de bogată în nutrienţi încât o dietă bazată pe apă şi pe această algă poate să susţină buna funcţionare a organismului.