În 1989, când NASA a avut nevoie de o modalitate ușoară și ieftină de a filtra aerul pe stațiile spațiale, au ales cele mai obișnuite plante de locuit la momentul respectiv. Reporterii au scris apoi despre studiul NASA, dar l-au interpretat greșit, deoarece s-a declarat că „sunt singurele plante care filtrează aerul”, în loc de „toate plantele filtrează aerul, dar acestea sunt singurele instalații pe care NASA le-a avut la timp și pentru care au avut bugetul de a le testa”.
Planta este vitală vieții umane atâta timp căt este în pământ și este conectată la sol. Indiferent dacă vorbim despre planta de pe câmp care produce alimente sau este într-un ghiveci pe birou, plantele fac oamenii mai fericiți. Plantele de interior nu arată bine, ci ne fac să ne simțim bine din punct de vedere fizic și mental.
Studiile au arătat că plantele de interior:
- Îmbunătățesc starea de spirit, productivitatea, concentrarea și creativitatea
- Reduc stresul, oboseala, durerile de gât și răcelile
- Curăță aerul din interior, absorb toxinele, cresc umiditatea și produc oxigen
- Este adevărat când spunem că plantele îi fac pe oameni fericiți
Sindromul clădirilor bolnave este un termen folosit pentru a descrie simptomele oamenilor sănătoși care lucrează în clădiri mari – alergii bruște; iritarea ochilor, nasului și gâtului; dureri de cap, amețeli și oboseală; congestie respiratorie și sinusală; și tulburări ale sistemului nervos.
Poluarea aerului din interior este, în general, o consecință a emisiilor toxice din materiale de construcție sintetice, mucegaiuri aeriene, viruși și poluanți. Acești contribuitori eliberează emisiile de toxine precum benzenul, formaldehida, tricloretilena, xilena și toluenul.
În 1989, dr. Bill Wolverton, un om de știință care s-a ocupat pentru NASA de Studiul aerului curat al NASA, a dezvăluit, „atunci când ocupanții clădirii sunt plecați pentru un anumit timp, de obicei simptomele se diminuează, doar pentru a reapăra la reintrarea în clădire.